Учителските заплати скачат на 1500 лева

Очакваме следващото увеличение на учителските заплати – с 20%, да е факт или януари или март месец. Това ще е стъпка в правилната посока така, че до края на управлението на това правителство учителската заплата ще достигне или ще изпревари 1500 лева. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Юлиян Петров от КТ „Подкрепа“.

Навсякъде по света обаче учителят е учител заради признанието и кредита на доверие към него. Професията на учителя по света е уважавана от децата и е освободена от несвойствените проблеми, характерни за българския учител, като например това да отделя часове за писане на доклади, отчети и прогнози. От това ученикът няма полза, родителят няма полза и обществото няма полза. Над 70% от учители казват, че в последните години не усещат намаляване на бумащината, заяви Петров.

Българският учител е подложен на сериозен стрес за постигане на високи резултати, без необходимото съдействие от страна на родителите и обществеността. Стои и въпросът за дисциплината – например, когато ученик е наказан по-строго и има недоволство от страна на родителите, се случва да бъдат отменени решения на педагогически съвети, посочи синдикалистът.

Българският учител има нужда от защита и кредит на доверие, каза още Юлиян Петров.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Петело

    1500 лв. е повече от средна доцентска заплата в университет. Пирамидата пак се обръща – тия, които учат даскалите на занаят ще вземат по-малко от тях, сиреч пилето ще взема повече от кокошката. Хубава работа, ама българска!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *