Фаворитите в обществените поръчки на Хаджидимово вземат и първите за годината 300 000 лв., поделят си ги без конкуренция

Две фирми си поделиха първата за годината обществена поръчка в община Хаджидимово на стойност над 300 000 лв. Имената им не са изненада в общината, тъй като от години печелят по-голяма част от публичните средства, отпускани за строителство. Любопитното е, че те са кандидатствали солово за различните позиции в поръчката и така на практика ги печелят без всякаква конкуренция.

Първата фирма е „КСМ строй“ ООД на братята Кадри и Сухат Мехрем от село Буково, която работи в областта на строителството от 2008 г., има 91 служители и явно спешно се нуждае от свежи капитали, защото съгласно последните ключови финансови показатели през 2018 г. е отчела спад на нетните приходи от продажби от 53,28%, общата сума на активите й отчита отрицателен ръст от 23,67%, а маржът на нетната печалба намалява с 21,49%. Буковската фирма обаче си уреди приличен старт през 2020 г., след като единствена участва в поръчката за строителството на спортна площадка за минифутбол в с. Копривлен, където живеят около 1100 души. За площадката фирмата ще получи 110 556 лв., а обещанието е да я изгради за 59 календарни дни и да е с 5 г. гаранционен срок за строителните дейности.

Втората фирма, която си пожела другите 3 позиции в обществената поръчка, ги поема без конкуренция с изрядна документация и получените от комисията по подбора на кандидатите по 100 точки. „Билдинг компани“ ЕООД ще ремонтира ул. „Драма“ и „Тодор Паница“ в Копривлен и пътя между селата Петрелик и Теплен. За уличните ремонти тя ще получи съответно 15 602,40 лв. и 47 115,36 лв. Първата улица ще бъде закърпена за 20 дни, втората – за 25, а гаранцията и на двете е по 3 г. Ремонтът на междуселския път ще струва на общината 137 690,28 лв., като и за него „Билдинг компани“ ЕООД е обещала той да бъде готов за 25 работни дни. Фирмата е собственост на бившия общински съветник от ДПС в Гърмен по време на управлението на Ахмед Башев – Бисер Узунов, който има още няколко фирми плюс къща за гости край родното му с. Дъбница, цех за преработка и маркетинг на мляко на 3 етажа, бетонов център, кариера за добив на инертни материали, цех за изработка на PVC и алуминиева дограма, търговска база и др.

Узунов е един от най-мощните бизнесмени в община Гърмен и личен приятел на бившия депутат и губернатор Муса Палев. През 2008 г. името му се появи в доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция, разследващ обществените поръчки в общината, правени от бившия кмет на Белица Ибрахим Палев, който е чичо на Муса Палев. Според документа всички отпуснати средства за преодоляване на щетите от бедствия са усвоени от фирми, близки до Палев и неговия племенник, след като кметът И. Палев заменял системно процедурите по избор на строителни фирми за възлагане на обект с покана до определени от него търговски дружества и така поръчките получавали само „наши“ фирми. По тази линия Б. Узунов взел най-мащабната обществена поръчка в общината за 377 526,63 лева, за да изгради отводнителен канал в село Краище. През 2013 г. той спечелил и проект по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” за изграждане на рибарска вила с база за спортен риболов на стойност 334 012,38 лева, от които 193 401,31 лева са безвъзмездна финансова помощ. Преди 3 г. Узунов участва и в санирането на блок 53 в благоевградския жк „Запад”, за което получи 1 161 000 лв. без ДДС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *