Фармацевтите в Пиринско не искат да работят за малко пари, плашат с прекратяване на договора с НЗОК

Фармацевтите в Благоевград заплашиха с прекратяване на договора с НЗОК. Причината за недоволството са нормативни промени, според които Здравната каса няма да плаща сума за всяко от предписаните лекарства, за които аптеките не слагат надценка.
„Не сме съгласни да извършваме повече дейности за по-малко пари, тъй като това ще принуди аптеките да затворят”, заяви за „Струма“ Константин Качулев,  председател на Национална аптечна браншова организация. В писмо до директора на НЗОК проф. Момчил Мавров, здравния министър д-р Галя Кондева и Комисията по здравеопазване към Народното събрание той очертава проблемите, пред които ще бъде изправен браншът. Качулев припомни, че по отношение на лекарствата с ниво на реимбурсация 100% , каквито от 1 април са тези за сърдечни заболявания, аптеките нямат право на позволената по закон надценка. Таксата за обслужване на рецепта от 5 лв. е  това, което компенсира работата на фармацевта и аптеката. С новите промени се предвижда срещу тази такса да изписват повече лекарства в една рецепта, което ощетява аптеките. „Недопустимо е аптеките да понасят финансовата тежест вследствие от въведената социална политика на държавата, тъй като въпросните мерки бяха въведени основно за да се намалят изразходваните средства за пациентите. Ние сме категорично против промени, които биха намалили приходите от такса за обслужване на рецепта, поради факта че тя и сега е в много малък размер и е еднаква, независимо от цената на лекарствата. Предлагаме таксата за обслужване на рецепта да бъде осъвременена, като се повиши за всички продукти до 10 лева в досегашния модел, а за скъпоструващата терапия при рецепти с лекарствени продукти, чиято цена е над 200 лева, да се изплаща такса за обслужване в размер на 30 лева. Очакваме за лекарства с цена над 1000 лева, таксата да бъде в размер на 50 лева. Вземайки под внимание факта, че има и лекарства, които струват над 40 000 лева, смятаме, че това предложение е адекватно и ще доведе до по-добър достъп на пациентите до скъпоструваща терапия. Намаляването на прихода на аптеките от такса за обслужване ще доведе неминуемо до влошаване на фармацевтичната услуга и съответно на здравето на пациентите, както и до влошен достъп до скъпоструваща терапия, тъй като аптеките трябва да влагат огромен финансов ресурс (десетки и дори стотици хиляди лева) на месец срещу такса от  5 лева. Ако един магистър-фармацевт, служител в аптека, през цялото си работно време обслужва рецепти с лекарства без надценка (надбавка по смисъла на наредбата и закона), той не би могъл дори да изработи трудовото си възнаграждение, а да не говорим за някаква финансова полза за аптеката. При справка в Националната аптечна карта може да се получи информация, че има големи райони без аптеки, работещи с НЗОК, което е неминуем резултат от факта, че аптеките са недофинансирани от НЗОК и извършват висококвалифициран труд без необходимото заплащане“, заяви д-р Качулев.


Във връзка с предложение за промяна на чл. 74 от Наредба 4 за предоставяне на възможност за частично изпълнение на електронно предписание, той счита, че това категорично ще доведе до влошен достъп до терапия на пациентите във връзка с наблюдаващия се недостиг на лекарства не само в страната, но и в световен мащаб. „Във всеки един момент в страната липсват между 300 и 400 лекарсва по данни от СЕСПА. Дори да има частично изпълнение в рамките на 48 часа, ако дадено лекарство не е налично в страната, то няма да може да бъде поръчано в рамките на 24 часа и пациентът няма да може да получи продукта и да продължи своята терапия. Предложеният период от 48 часа за изпълнение на електронно предписание няма да е достатъчен, което ще доведе до непридържане към терапията, до влошено здраве, увеличен брой на хоспитализации и повече изразходвани средства на НЗОК за лечение. От друга страна, когато предписанията са отделни, пациентът би могъл да ги получи и след повече от 48 часа, което е важно на места без аптеки, по време на празнични и почивни дни за съответните аптеки в района, в случай на пандемия и други подобни ситуации“,  категоричен е Качулев.
Неговата позиция бе подкрепена от председателя на РФК – Благоевград Евгени Андонов,  който заяви, че НЗОК иска да плаща не два, а пет пъти по-малко на аптекарите.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА  


loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *