Собственикът на задушилите се в пожар 16 бременни крави има 2 модерни ферми със 100 животни в с. Крайници, затваря цикъла на производство с мандра и собствена ФЕЦ

Собственикът на две кравеферми в с. Крайници, община Дупница, Иван Ильов, на когото преди седмица в пожар се задушиха 16 бременни крави, е започнал строеж на модерна мандра и ФЕЦ, за да затвори цикъла, като произвежда мляко и млечни продукти, част от които ще предлага на италианския пазар. 16-те стелни крави са били отделени в отделна постройка заради специалните грижи, от които се нуждаят.

Иван Ильов е внесъл документи в РИОСВ – София за разрешение за ОВОС за строеж на мандра и ФЕЦ, която да захранва с ток двете ферми и мандрата, която все още е в проект.

Ив. Ильов има две ферми. В едната отглежда крави за месо, в другата – за мляко. Занимава с фермерство още от 2005 г., когато се пенсионирал от МВР. Разговаряме с Ив. Ильов за фермерството и проблемите, които среща в работата.

– Защо решихте да се занимавате с фермерство след пенсионирането от МВР, а не захванахте друг бизнес с 20-те заплати, които се дават при пенсионирането?

– Израснах в с. Крайници, родителите ми отглеждаха животни в двора на къщата. Оттам е и любовта ми към тях. През 2005 г. се захванах с отглеждане на крави в малка постройка в бившето ТКЗС край селото. В момента имам две модерни кравеферми с общо 100 крави. Кравефермите построих със средства от ДФ „Земеделие“, като фондът отпусна 60% процента за построяването им, а останалите пари трябваше да платя аз. Двете ферми са на стойност около 2,5 млн. лв. Парите от фонда се отпускаха на траншове. Аз нямах толкова пари и се наложи да търся заеми от фирми на мои приятели, за да мога да плащам и своя дял за строежа. Все още връщам заемите. Тръгнах да строя без една стотинка. Нямах 800 лв. да платя на фирма, която да ми оформи документите за кандидатстване за финансиране от ДФ „Земеделие“. Чрез фирмата документите станаха бързо и бях одобрен за финансиране. Строежът ми отне 1 г., но вътре всичко е механизирано – храненето на кравите, доенето…

– Споменахте, че отглеждате крави за месо и крави за мляко. Има ли пазар да реализирате продуктите и на какви цени ги изкупуват?

– Млякото го предавам на мандра за по 1 лев за литър. Затова целта ми е да направя мандра и млякото от кравите да го преработвам аз, а не да го продавам на други мандри за по 1 лв. През зимния сезон доя средно на ден по 500-600 л мляко, тъй като кравите не се хранят със зеленина, а тя дава млякото. През лятото дават повече мляко. Месото го продавам трупно на цехове за преработка на месо и големи вериги магазини. Тази година цената не е висока. Живо тегло месото го изкупуваха на 2,80-3,00 лв. за кг. Трупното месо се изкупуваше на по 5-6 лв. за кг. От една крава от 600 кг излиза около 300 кг трупно месо, което включва и кокалите на животните. Фирата при клането е 50%.

– Цените, на които продавате продукцията от фермите, достатъчни ли са покрият разходите Ви за храна на животните, електричество, заплата на работниците във фермите? Колко души обслужват 100 крави? Какви са заплатите им?

– На ден 100-те крави изяждат по 500-600 кг фураж, отделно меласа, слама, сено… Имам ярмомелка и в нея се прави микс от жито, сено, меласа, бирена мая и веднага се слага на кравите за храна. През есента закупих няколко тона жито за по 45 ст./кг, а сега се продава за по 85 ст./кг. Засявам люцерна, която е много хранителна за животните. От нея кравите дават повече мляко и наддават на килограми. Също сея и жито и по този начин намалявам разходите за храната на кравите.

Назначил съм 11 души на заплати от 900 до 1500 лв., в зависимост от важността на работата им в процеса на хранене, доене на животните, почистване… Най-ниска е заплатата на пастирите. Тяхната работа е да изкарат стадото на паша и като се върнат, да вържат кравите и да им изсипят някоя бала със сено. След това са свободни. Най-високата заплата от 1500 лв. е за човека, който работи с ярмомелката. Работата му е отговорна, той трябва да спазва пропорциите на храните, които слага да се смилат. Работата на доячите също е много отговорна. Наведнъж се доят 8 крави. Те трябва да следят дали апаратите са сложени правилно, как тече млякото…

Трудно се намират работници за фермите, не само при мен е така. Няма кой да се наеме да работи такава работа. Всички млади и здрави мъже търсят друга работа, не им се ходи с гегата по полето или да доят крави. Тази дейност не е престижна, друго си е да отиде някъде на работа сред хора…

На пастирите бях обзавел стаи във фермата, която изгоря в пожара преди дни. Вътре имаше всичко необходимо за нормален живот.

– Да Ви върна към този неприятен момент, ясно ли е вече каква е причината за пожара, в който умряха 16 бременни крави? Къде са били пастирите в този момент?

– Били са вътре и като си видели, че фермата гори, са избягали навън, не са се сетили да отворят вратата, та животните да излязат и да се спасят. Като дойдох във фермата, след като ми съобщиха, имаше много хора, които наблюдаваха отстрани, но никой не се беше сетил да отвори вратата на животните. Някой я отвори, когато вече бях там, вътре влезе въздух, огънят пламна още по-силно и препречи пътя на кравите да избягат. В момента се води следствие каква е причината за пожара, къде са били пастирите по това време, какво са правили… Загубите са за над 40 000 лв. Сградата и животните са застраховани.

– С какви средства ще строите мандрата и ФЕЦ – с кредити или по проект от фонд „Земеделие“?

– Кандидатствам по проект на ДФ „Земеделие“, чакам одобрение. Фондът изплаща 70% от инвестираните средства, а аз ще платя останалите 30%. Ще ипотекирам двете ферми и ще търся кредити от банки. Искам да затворя цикъла на производство до готов продукт. ФЕЦ ще произвежда 180 киловолта елекроенергия, която ще захранва двете ферми и мандрата, а което остане, ще подавам на пазара на ел. енергия. Мандрата ще е с капацитет за 2000 л мляко на ден. Млякото ще е от 100-те крави, които отглеждам. Ще произвеждам сирене и кашкавал, също и сирене с шафран и трюфели.

– Кой ще купува сирене с шафран и трюфели в България, на какви цени ще го продавате?

– Такова сирене не е традиционно за България и трудно ще си пробие път на пазара, а и ще е доста по-скъпо от другото сирене. Имам договорка с италиански търговци, надявам се да пробия на италианския пазар, но още нямам подписан договор.

Килограм сирене с трюфели или шафран се търгува между 13 и 30 евро в Италия, в зависимост от мястото, където се предлага. Ако е в някой изискан ресторант, цената му ще бъде 30 евро, в бакалията ще се продава по 13 евро за кг.

Покривът на изгорялата постройка
Това е останало след пожара от обзавеждането в стаите на пастирите
600 кг фураж са необходими на ден за изхранване на животните

Записа ЙОРДАНКА ПОПОВА 

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *