Фибрите намаляват риска от рак на гърдата

Богатият на фибри хранителен режим намалява риска от рак на гърдата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Редовната консумация на храни с голямо съдържание на фибри намалява риска от болестта с 8%, показва анализът на резултатите от няколко предишни проучвания. Заключенията са в сила за жени в предменопауза и постменопауза.
„Получените резултати подкрепят препоръките на Американското онкологично дружество, които изтъкват значението на богатия на фибри хранителен режим, включващ плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни“, заяви ръководителката на изследването Мериам Фарвид от Колежа по обществено здравеопазване „Т.Х.Чан“ към Харвардския университет.
Учените анализирали резултатите от 20 проучвания, фокусирали вниманието върху консумацията на фибри и риска от рак на гърдата. Оказало се, че по-голямата консумация на фибри е свързана с 18% по-малък риск от рак на гърдата за жените в предменопауза и с 9% по-малък риск за жените в постменопауза. Било констатирано също, че консумацията на разтворими фибри е свързана с 10-процентно намаляване на риска от рак на гърдата, докато неразтворимите фибри намаляват риска със 7%.
Разтворими фибри се съдържат в овесените трици, ечемика, ядките, бобовите култури, лещата, граха, някои плодове и зеленчуци. Неразтворими във вода фибри се съдържат в плодове и кореноплодни зеленчуци, допълва БТА.
„Резултатите все пак не показват, че диетичните фибри директно намаляват риска от рак на гърдата“, отбелязват учените.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *