Финансовият министър: Изостава събирането на ДДС, чакаме по-малко пари от Брюксел

Събираемостта на ДДС изостава и се очаква до края на годината да бъде изпълнен вместо на сто на 96,6%. Това обяви служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. По думите ѝ заради очакваната по-ниска събираемост – двете приходни агенции – данъчните и митниците, са активирали мерки за повишаване на събираемостта. Към момента работата им дава резултат.

Министерството на финансите очаква повече приходи от акцизи.

„С 12,7% повече са събраните акцизите до този момент, очаква се към края на годината общият им размер да достигне до 6,6 млрд. лева или планът за годината да бъде изпълнен на 103%, което на практика означава преизпълнение“, обясни Петкова.

Петкова обяви също така че очаква да получим по-малко пари по Плана за възстановяване и устойчивост заради неизпълнение на част от поетите от нас ангажименти, особено в част енергетика. Заявка за получаване на втория транш по плана е изпратена през октомври миналата година, но досега не е одобрена заради процедура по проверка.

Финансовият министър обясни, че според получените конвергентни доклади вчера за изпълнение на критериите за приемане на единната европейска валута, България е най-напредналата държава от шестте, на които предстои да приемат еврото, предава БНТ.

„Относно съмнението, че България може да поиска извънреден доклад, искам да кажа, че страната ни в момента е изключение, защото по Договора за Европейския съюз всички държави трябва да членуват в еврозоната. Когато изпълним критериите, изключението за нас ще отпадне“, обясни Людмила Петкова.

Преди да бъде изслушана финансовата министърка, спор в залата предизвика декларация, изчетена от трибуната от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. В нея той определя като успех отлагането на членството на България в еврозоната и настоява за референдум за еврото, с който да бъде взето решение дали страната да приеме единната европейска валута. До този момент съдът отхвърля искането на партията за допитване до населението като го определя за незаконно.

Тема на спора беше темата на декларацията, като според депутата от ДПС Йордан Цонев – тя е в разрез с правилника защото е по същите въпроси ще бъде изслушван финансовият министър.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *