Фитнес инструктор от Шумен и абитуриенти от Пиринско на първите приемни изпити в ЮЗУ

„Искам да уча българска филология и да стана учител по БЕЛ. Тази професия е подценявана, но много важна, защото именно учителите и родителите ни изграждат като хора и личности“, това заяви абитуриентът от СУ „Антон Попов“ – Петрич Владислав Илиев, който бе сред кандидат-студентите, явили се на първите за 2018 г. приемни изпити /тестова форма/ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.
На въпроса дали заплата от 500 лв. /колко чисто взема един новоназначен учител/ е мотивираща за млад човек, дванадесетокласникът бе категоричен: „Парите не са най-важното. Ако трябва, ще работя на две места, за да се издържам, но искам да бъда учител. Още повече че хуманитарният спектър е основополагащ за всички области и сфери“.
Като учител по английски език или като преводач иска да се реализира след време абитуриентката от ПГ „Яне Сандански“ Елена Минкова. Девойката от Сандански разказа, че за избраната от нея специалност „Английска филология“ ще разчита и на оценката от матурата, но е дошла на приемния изпит, за да провери знанията и подготовката си по чуждия език.
Че много повече се вълнуват от предстоящите матури, отколкото от бала, признаха дванадесетокласниците от Националната хуманитарна гимназия Искра Петрова, Любима Маеркова и Магдалина Мусколиева, явили се на изпита по биология.
Както „Струма“ писа, талантливата гимназистка Любима Маеркова наскоро представи първата си стихосбирка, а зад гърба си вече има и издаден роман. Изявената ученичка на НХГ – Благоевград е и отлична певица, като успешно съчетава музиката и литературата. „Искам за уча за медицинска сестра, защото това е специалност със 100% реализация“, сподели Любима.
Съученичката й Искра пък допълни, че се е ориентирала към тази професия, водена от желанието си да помага на хората, а Магдалина разказа, че иска да учи медицинска химия и да стане лаборант.
Сред явилите се на изпита по билогия бе и Мирослав от Шумен. Той се надява да бъде приет „Кинезитерапия“, която според него е най-близка до работата му като фитнес инструктор. „Въпреки че съм от Шумен, реших да кандидатствам тук, защото отзивите за Югозападния университет са много добри и подготовката е на изключително високо ниво“, заяви Мирослав.
В присъствието на изпитната комисия начело със зам. ректора по учебната дейност на ЮЗУ проф. д-р Антони Стоилов група кандидат-студенти изтеглиха изпитните варианти. Материалите бяха размножени и в 9 часа завчера започнаха изпитите по български, английски език, математика, биология, история и география. Следващите предварителни конкурсни изпити /тестова форма/ са на 21-22 април, а редовната изпитна сесия е на 7-9 юни. Успоредно с това всеки работен петък до 15.06. и всеки работен ден от 18.06. до 05.07. ЮЗУ провежда и електронни кандидатстудентски изпити.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *