Формула показва колко точно вода трябва да пие всеки един човек

Може би сте виждали неведнъж информация, че всеки човек трябва да пие 8 чаши вода на ден. Тази информация не е напълно вярна – всеки организъм е индивидуален, което означава, че неговите нужди също са уникални.

Но как да разберете колко течност е необходима за вас конкретно? Има отговор и на този въпрос, пише zdrave.to

За да разберете колко вода трябва да консумирате на ден, трябва само да знаете собственото си тегло. Умножете телесното си тегло по 0,033 и получавате средното количество.

Да вземем за пример човек с тегло 45 килограма. 45×0,033 = 1,485 литра. Това означава, че средното количество течността за нисък и слаб човек ще бъде малко под 1,5 литра.

Имайте предвид обаче, че тялото ви може да бъде засегнато от различни условия на околната среда, които могат да го накарат да се нуждае от повече или по-малко течност. Така например, през горещия летен ден пием много повече чиста вода, отколкото през зимата.

Фактори, влияещи върху приема на течности

Възраст. Колкото по-млад е човек, толкова повече вода пие. Независимо от това, не трябва да мислите, че хората на възраст могат да останат без течност дълго време – опитайте се да пиете всеки път, когато почувствате нужда от това.

Тегло. Хората с висок индекс на телесна маса са по-склонни да бъдат дехидратирани от тези, чийто ИТМ остава умерен или нисък.

Метеорологично време. Ако живеете в район, където има много слънце и малко влага, ще ви трябва много повече течност. Тези хора, които живеят в близост до водни басейни, по-рядко изпитват жажда.

Спорт. Хората, които редовно спортуват обилно се потят, което означава, че губят повече течност. Те трябва да се балансират – трябва да пият колкото се може повече вода.

Здравен статус. Жените трябва да пият повече вода, когато са бременни или кърмят. Други здравословни състояния, като треска с настинка или диария, причиняват много загуба на течности, които трябва да се попълнят.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *