НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
зелена леща – 200 г
сол
олио – 2 с.л.
лук – 1 малка глава
сушени домати – 3 бр.
печена чушка – 2 бр.
зелени маслини
черни маслини
копър – 5 стръка
зехтин – 4 с.л.
балсамов оцет – 2 с.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Зелената леща се измива и сварява в подсолена вода и малко олио.
Сварената леща се отцежда и слага в купа за салата. Лукът се нарязва на дребно (може и зелен лук). Сушените домати се отцеждат от маринатата и също се нарязват на дребно.
Нарязват се маслините, копъра и заедно с останалите нарязани зеленчуци се слагат в купата при лещата. Салатата от леща се овкусява със сол, зехтин и балсамов оцет.
Разбърква се и се охлажда, след което е готова за сервиране.
Френската салата с леща и маслини е много вкусна и може да се сервира като гарнитура.