Френският посланик в България г-жа Флоранс Робин избра благоевградското предприятие за нови и рециклирани автомобилни части „Монеа“, за да запознае свои сънародници и млада госпожица от Търговище с производството в Югозапада

Посланикът на Франция в България г-жа Флоранс Робин пристига днес в Благоевград на работно посещение в местното предприятие „Монеа“. Целта е да се запознае с компания от региона, специализирана в рециклирането на индустриални продукти, както и да представи дипломатическата си дейност на 15-годишната Дария Руменова от Търговище. Момичето спечели обявения от посолството на Обединеното кралство в България конкурс „Посланик за един ден“, в който посолството на Франция се включи с цел да насърчи участието на младите жени в дипломацията.
Това е второто посещение на посланик Робин в Благоевград, откакто пристигна в България през септември миналата година. Освен от Дария тя ще бъде придружена и от председателя и директора на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе и Весела Тодорова-Мозеттиг, от заместник-ръководителя на регионалната икономическа служба на посолството на Франция в София Лор Жоя, от аташето по институционалното и техническото сътрудничество към посолството на Франция Никола Мобек и от отговорника по проектите Ариа Рибиерас.
Изборът на предприятие „Монеа“, което е локализирано в Южната промишлена зона на Благоевград, далеч не е случаен. Дружеството е българо-френско и едно от най-успешно развиващите се в региона.
„Монеа“ произвежда рециклирани стартери и алтернатори от части втора употреба за леки и тежкотоварни превозни средства, мотокари, яхти и промишлени двигатели, задни мостове за Peugeot и Citroen, запалителни бобини и модули. По този начин предприятието оползотворява използвани материали и с дейността си дава своя принос към опазването на околната среда. „Монеа“ също така е партньор на френската група PSA за дистрибуция на резервни части.
Собственикът – французинът Жан-Франсоа Шево, създава предприятието през 2012 г. и първоначално дейността му е съсредоточена само в онлайн търговия на едро и дребно. През 2017-2018 г. дружеството вече се специализира в производството за стартери и алтернатори. Старите авточасти се вкарват от Европа, рециклират се и над 85% от новите се изнасят пак на европейските пазари. Другата насока в работата на „Монеа“ е изработване на нови изделия, които също се радват на широки пазари на Запад.
Предприятието е със стройно организирана дейност – като се започне от оформянето на различни площадки със зони за тестване на старите продукти, разглобяването им на части, почистване и сглобяване на новия продукт, и се стигне до зоните за складиране на отпадъчни материали, в които всеки контейнер отговаря на определен код. Извън производствените помещения предприятието разполага и със складова база на две нива с обща площ 3900 кв.м, която му позволява да поддържа значителен брой артикули на склад.
„Монеа“ ООД е сертифицирано с 3 стандарта – за качество, за безопасност на труда и за опазване на околната среда. В него работят около 40 души, част от които са млади жени, които вещо и с лекота се справят със запояване, почистване на старите части, боядисване и сглобяване. Заплатата тук е над средната за региона, а ангажираните в производството работят само дневна смяна, без събота и неделя, с всички социални придобивки, позволявани от българското законодателство.
След посещението днес в предприятието, където е предвидена мултимедийна презентация на производството, посланик Робин и придружаващите я лица ще посетят фондация „Здраве и социално развитие“ в София и представянето на книга за проекта „Социален цирк“ във Френския институт в България.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *