Фурмите – храната на дълголетниците, която укрепва здравето

Фурмите са удивителен плод, който в много страни се препоръчва за укрепване на здравето и удължаване на живота. Твърди се, че в Китай има дълголетници, чиято основна храна са фурмите.
При всички случаи това е много полезен плод, който диетолозите препоръчват да се консумира вместо различни сладки изделия. Освен това фурмите от древни времена са известни със своите лечебни свойства.
Учените са установили, че ниското съдържание на захар в кръвта често води до усещането за глад. Ако изядете няколко фурми, това чувство ще изчезне.
Фурмите съдържат 23 вида аминокиселини, които липсват в голяма част от останалите плодове.
Плодът е богат на жизненоважната аминокиселина триптофан, необходима за оптималното функциониране на мозъка и запазване на нормалното психическо състояние, особено в по-късна възраст. Триптофанът забавя стареенето – достатъчно количество от него в храната позволява да се преустанови процесът на стареене на клетките. Благодарение на съдържащия се в тях триптофан, фурмите имат леко успокояващо и сънотворно въздействие.
Друга аминокиселина, съдържаща се във фурмите, е глутаминът, който потиска образуването на стомашни киселини. Селенът пък намалява риска от ракова заболявания, укрепва имунната система и снижава риска от сърдечно-съдови болести.
Благодарение на съчетанието на голямото количество захари (глюкоза и фруктоза), които се усвояват бързо от организма и витамин В5, плодовете на финиковата палма притежават свойството не само бързо да утоляват глада, но и да възстановяват физическата сила, енергия, свежестта на ума и нервите.
Енергийната стойност на 100 g от ядливата част на плода е 142-274 калории, а на сушените фурми – 340 калории. Плодовете съдържат от 40 до 77.5% сухо вещество. Фурмите са нискокалорични, така че не се колебайте да ги използвате вместо сладкиши и да поддържате нормално тегло.
Учените смятат, че 10 фурми на ден са достатъчни да осигурят дневната норма за човешкия организъм от манган, мед, сяра, половината необходимо количество желязо и една четвърт калция.
Съвременната медицина е открила, че фурмите не пренасят никакви опасни за човешкото здраве бактерии, микроби и паразити и са подходящо средство за борба срещу амебата. Съдържащите се в плода вещества могат да унищожат болестотворните бактерии в човешкия организъм.
Благодарение на витамините А и В, фурмите са полезни за укрепване на зрението и мускулатурата. Сушените фурми имат благоприятно въздействие върху мозъка, като увеличават производителността му с 20%.
Заради високото съдържание на калий, те стимулират сърдечната дейност и могат да послужат като тонизиращо и укрепващо средство, особено след продължително боледуване.
Накратко, фурмите са едновременно плод, храна и лекарство, без които човек може да живее, но все пак е препоръчително да имате под ръка от този изключително полезен плод.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *