Хващаме рак от меката маруля

Зелени марули, спанак, лапад и репички заляха пазара ни през последните седмици. По традиция и тази година парниковите варианти на зелениите се появиха доста рано. Всички парникови зеленчуци, най-вече зелените, съдържат голямо количество нитрати, които обаче не надвишават допустимите стойности и не са вредни. Количеството им е съвсем безопасно за човека, коментират специалисти по хранене.

В рискови се превръщали, когато ги консумираме вече омекнали или в процес на гниене. Нитратите в тях ставали нитрити, които под въздействието на стомашните киселини и бактериите в червата преминавали в други съединения, наречени нитрозамини. Те обостряли вече съществуващи гастрити или създавали такива, били канцерогенни и дори можели да предизвикат рак на стомаха.

Скоро беше установено, че човешкият организъм сам си произвежда известно количество нитрати, но в минимални количества, от които организмът се нуждае, казват лекарите. За безопасната консумация на зелениите специалистите съветват да не ги купуваме в опаковка. Там бактериите свободно се развиват, тъй като зеленчукът не може да диша. Консумацията на зелени салати трябва да става след непосредственото им приготвяне. Зелени салати, оставени на съхранение при стайна температура, са много рискови. За предпочитане е листата да се накъсват с ръце, за да не изтичат клетъчни сокове, които са уязвими на фактори от околната среда. И не на последно място – отстранявайте стъблата и жилките, както и частите от кореновата им система. В обвивките има най-много нитрати, които мигрират в съдържимото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *