Хиляди фенове на авто-мото класиката се стекоха на ретро парадите в Благоевград, Симитли и Банско, домакините от „Пирин“ /Бл/ посрещнаха рекордните 160 участници в 15-ото издание на атрактивното изложение

Хиляди фенове на авто-мото класиката се стекоха на традиционния ретро парад Благоевград, Симитли и Банско през уикенда. 15-ото поредно издание на проявата започна от площад „Македония“ в областния център на Пиринско, където в продължение на два часа и половина любители, ценители и експерти на старите коли и мотоциклети можеха да се полюбуват и да се снимат до около 70 изложени експоната.

Обичайната практика да бъде определен победител в първия етап от своеобразната изложба бе спазена и призът за номер 1 в Благоевград бе връчен на Гено Иванов от Стара Загора, който е собственик на перфектен хот-род с марка „Студибейкър“, произведен през 30-те години на миналия век в САЩ. Журито бе категорично в оценката си, чиято коректност потвърдиха стотиците любопитни погледи и десетките селфита, обградили подгонилия 90-годишнината си безупречен експонат.

Следобед колоната продължи към Симитли, където първата награда взе старозагорецът Бончо Делчев с „Ролс-Ройс“ /1954 г./. В градчето край река Струма също се отвори хубаво време и зрителите безпроблемно се дивяха на зрелището малко повече от 90 минути. Метеорологичните условия напомниха за себе си едва по пътя към Банско и поизмокриха десетината мотористи в колоната. Те обаче бяха компенсирани находчиво от организаторите и получиха дъждобрани и сухи тениски от предвидените за награди.

В курортния център към шествието се присъединиха още ентусиасти от цяла България и общият им брой надхвърли 160 човека. Наред с българските, имаше и три сръбски екипажа – два от Белград и един от Парачин. Чуждестранно присъствие не липсваше и при зрителите, поддържаните автомобили и мотори подействаха като магнит на гостуващите френски, руски и немски групи туристи. На банскалии най-много се хареса ягуарът на софиянеца Тони Петрунов, а към специално наградените се причисли и дупничанинът Любомир Цветков със „Ситроен 2CV”, който членува в благоевградския клуб.

Получилият съдебна регистрация през 1996 г. АМРК „Пирин“ /Бл/ е единствен по рода си в Югозапада и наред с около двете дузини местни ценители редиците му попълват и хора от Сандански, Петрич и Дупница. Ретро парадът бе организиран от автомобилен и мотоциклетен ретро клуб „Пирин“ с подкрепата на община Благоевград. Удоволствието да притежаваш експонат, който да се включи в подобно изпитание, не е по силите на всеки. Потвърждават само два примера от последната кампания. В нея дефилира стар германски мотор с кош, чиято стартова цена, и то в плачевно състояние на машината, е 43 000 евро. Приемливо изглеждащ „Мерцедес Пагода“ /производство 1963 г./, какъвто красеше колоната, ала в отлична кондиция, трудно може да се намери за по-малко от 60 000 евро.

„Ако трябва да дам някаква формула за нашето начинание, то тя е труд, средства и мерак”, коментира председателят на пиринци Андрей Андреев. Гордият жител на Турската махала в Благоевград управлява клуба вече 10 г. „Това, че съм несменяем досега, не е свързано с някакви свръхкачества или специални заложби. Просто човек трябва да е малко луд, в добрия смисъл на думата, за да остане верен на хоби, свързано с доста лишения и особености. В началото някои хора ни гледаха и откровено си мислеха, че се занимаваме с глупости. Когато направихме първия ретро парад преди 15 години, наредихме скромните като бройка 20-30 коли. Сега едва ги събрахме на площада, и то при положение че не можаха да пристигнат всички, които очаквахме. В противен случай трябваше да търсим някакво друго решение. Имахме запазени 68 хотелски стаи в Банско, които също не биха ни стигнали”, допълва А. Андреев.

Той участва в шествието с добре запазен черен мерцедес, напуснал завода на производителя през 1966 г. Колата е собственост на клубния шеф от 2003 г.

ИВАН ДЕЛЧЕВ

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *