Хиляди хора по света не подозират, че имат хепатит С

Търсенето на тестове за хепатит С в Обединеното кралство рязко нарасна и това все повече притеснява хората.
Според проучване 1750 души във Великобритания живеят с недиагностицирана инфекция с хепатит С, след като им е била прелята заразена кръв. В световен мащаб има още хиляди хора, които не знаят, че живеят с вируса.

Какво представлява тази инфекция, как да разберете, че я имате, и какво можете да направите за нея?
Хепатит С е вид кръвнопреносим вирус, който засяга черния дроб и причинява възпаление и увреждане на черния дроб, ако не се лекува. Той се разпространява между хората чрез контакт кръв в кръв. В случаите заразяването е станало, защото пациентите са получили продукти за лечениес кръв от хора, които са били заразени с вируса.
В други случаи инфекцията може да се разпространи чрез настояща или предишна интравенозна употреба на наркотици или – обикновено на места, където хепатит С е много разпространен, като например в някои части на Южна Азия – чрез контакт със заразена кръв по време на медицински или козметични процедури.

При бейби бумърите– хората, родени между 1945 и 1965 г. – честотата на заразяване с хепатит С е по-висока поради преливане на кръв и медицински процедури, извършени преди откриването на вируса.
В световен мащаб около 50 милиона души живеят с хепатит С, а всяка година се появяват 1 милион нови случаи на заразяване. При някои хора продължителната инфекция може да доведе до болести на черния дроб (цироза), а след това до чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб, което е причината за около четвърт милион смъртни случая годишно.

Какви са симптомите на хепатит С?
Хепатит С обикновено е тиха инфекция. По време на заразяването хората могат да изпитват леки вирусни симптоми като умора и мускулни болки. Понякога тя може да причини жълтеница – жълт цвят на очите и кожата. При повечето хора обаче няма никакви симптоми. Имунната система ще изчисти вируса по естествен път при около трима от всеки десет души. Но за всички останали той се превръща в дългосрочна инфекция, която обикновено не изчезва без лечение. След около 20 години от инфекцията мнозина развиват чернодробно заболяване.
Хората с продължителна инфекция с хепатит С може да не страдат от никакви симптоми и да не знаят, че са заразени с вируса. Въпреки това често се съобщава за неясни признаци като умора, мускулни болки и „мозъчна мъгла“. Мозъчната мъгла се проявява, когато хората се затрудняват да се концентрират, забравят или им липсва яснота на ума.

Хората с продължителна инфекция с хепатит С могат да изпитат и промени в настроението, депресия и тревожност. Едва когато черният дроб започне да отказва, симптомите стават забележими, включително жълтеница, подуване с течност, объркване и повръщане на кръв. След като бъде идентифициран, никога не е твърде късно да се излекува хепатит С. След това симптомите изчезват и дори при хора, които имат чернодробни проблеми, черният дроб може да се регенерира и възстанови.
Напредъкът в лечението е толкова голям, че Световната здравна организация обяви глобална стратегия за елиминиране на хепатита, чиято цел е до 2030 г. да се постигне 90% намаление на новите инфекции и 65% намаление на смъртните случаи.
Предизвикателството остава идентифицирането на хората, които не знаят, че са заразени с вируса.Ретро.бг

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *