Неврохирургът Николай Габровски е кандидатът за премиер на ГЕРБ, той прие мандата от президента

ГЕРБ номинира неврохирурга Николай Габровски за кандидат-премиер. В понеделник президентът Румен Радев му връчи мандата за съставяне на кабинет.

„Уважаеми, г-н Габровски, връчвам Ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, заяви Радев, връчвайки папката на проф. Габровски.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Габровски.

Габровски е началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“. 


Какво следва?

Кандидатът за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС, ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на проект на кабинет или да върне мандата неизпълнен.   

Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат, който ще бъде получен от ПП. 

За връщането му отново ще има срок от седмица.

При третия ситуацията е малко по-различна – той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация, която ще има пак толкова време, но за да излъчи кандидат за премиер.

След това на практика няма срок за връщането на мандата.

Радев вече обяви, че ако не се стигне до формиране на кабинет, предсрочните избори ще се проведат през март.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *