
Шоколад, бисквити и бял хляб са храни, които пациентите с рак трябва да
избягват. Те могат да направят болестта по-тежка и по-смъртоносна, казват
онколозите.
Вредната съставка, която ги прави опасни при
рак, се съдържа в палмовото масло, което пък масово се слага в този тип
храни.
Има го и в други хранителни изделия и дори в
някои козметични консумативи. Ето и каква е връзката с рака. Съставката
стимулира протеина CD36 при хората. Този протеин, от своя страна, играе
ключова роля за появата на метастази в тялото. Учените се надяват, че
благодарение на тяхното откритие ще се развият нови методи за лечение на рака.
Може да се намери и начин да се предотврати
разпространението на рака към жизненоважни органи. Освен палмовото масло има и
други стандартни хранителни мазнини, които също стимулират CD36, което
позволява на раковите клетки да се разпространяват. Много от тях се съдържат в
мазните храни. Изводите на учените са повече от любопитни, защото в развитите
страни расте както броят на болните от рак, така и консумацията на наситени
мазнини и захар. Мазнините са необходими за организма, но
прекаляването с тях може да се отрази зле на здравето.