Служителят в Спешна помощ – Благоевград Серафим Маламов релаксира от напрегнетата ежедневие с риболов. Той е запален рибар и обича не само да лови, но и да приготвя и похапва риба. За най-вкусни смята европейската змиорка и лаврака.
„Месото на змиорката е изключително вкусно и ценно, това е изчезнал вид на територията на нашата страна, с приятели я ловим в морето в Гърция”, разказа здравният служител.
„От личен опит мога да посъветвам тези, които за първи път приготвят змиорка, да знаят, че задължително рибата първо се одира, после е добре да се маринова, защото месото е вкусно, но жилаво, може и да се опуши”, разказа С. Маламов. Лично той обича змиорката, приготвена на скара.
За своето хоби здравният служител уточни, че изисква не само мерак, но и познания, има точно определено място и време – началото на април, когато рибата се среща, после я няма, а добрият улов изисква търпение и постоянство.
СЛАВА ИВАНОВА