Хората, носещи очила, наистина са по-умни

В последните години очилата успяха да се превърнат в актуален моден аксесоар. Дори да нямаме нужда от диоптрични стъкла, избираме модели с ефектни рамки, колкото да бъдем в крак с тенденцията. А като малки все се подигравахме на връстниците с очила.

Отдавна се прави пряка връзка между нивото на интелигентност и необходимостта от носене на очила. Все пак, всички зубари в училище носеха очила, нали? А и сме виждали куп портрети на учени, философи и професори, които внимателно наместват рамките си.

Последното изследване на Университета в Единбург не прави друго, освен да потвърждава това, в което сякаш не сме се съмнявали,пише lifestyle.bg. От резултатите учените стигат до извода, че хората с висок коефициент на интелигентност имат 30% по-голям шанс да притежават гени, свързани с влошеното зрение.

Ако високото IQ може да доведе до неудобството да не виждаме без очила, то има и положително влияние върху тялото ни. Учените са открили и връзка между когнитивните ни способности и по-малката вероятност да заболеем от депресия, ангина и рак на белия дроб. И всичко това се влияе на генетично ниво.

Разбира се, всички тези връзки не са 100-процентови, пояснява Guardian. Но няма спор и в това, че когато носим очила, дори да нямаме нужда от тях, околните моментално ни възприемат като хора с по-висок интелект, по-надеждни и успешни. Ето защо и тийн идоли като Джъстин Бийбър все по-често можем да видим с очила, които до преди това явно не са им били необходими.

Дори някои адвокати прибягват до хитрост, карайки своите клиенти да носят диоптрични очила по време на съдебния процес. По този начин погледът им се омекотява и има по-голяма възможност съдията да ги сметне за невинни.

Разбира се, че можем да разчитаме само на рамките и стъклата, защото всичко тук се свежда до първо впечатление. А като заговорим, много лесно можем да разбием илюзията, че сме толкова интелигентни, за колкото ни смятат.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *