Хотелиерите и ресторантьорите в Банско прекратяват употребата на найлонови торбички

„Не използвам найлонови торбички” е слоганът, с който Банско ще отбележи 3 юли – междунарoдния ден, посветен на каузата. Събитието ще включва редица инициативи, част от кампанията „неРАЗДЕЛНО Банско”, популяризираща разделното събиране, рециклиране и компостиране на отпадъци.

„Целта ни е да намалим драстично потреблението на найлонови торбички на територията на общината. Като курорт, който ежегодно посреща стотици хиляди български и чуждестранни гости, е наш дълг да покажем, че добрите примери могат да се превърнат в устойчиви практики. Затова и в рамките на инициативата на 3 юли сме се стремили да включим всички – деца, родители, собственици на магазини, хотели и ресторанти. Смятам, че промяната минава през участието на всеки гражданин”, казва Георги Икономов, кмет на община Банско.

Събитието ще се проведе на площад „Никола Вапцаров” в курорта от 10:00 ч. Програмата на деня ще включва детски празник с рисуване. Община Банско си е поставила задачата да бъде направена най-дългата рисунка в България на тема „Зелени идеи“. Ще бъдат осигурени необходимите материали за рисуване, а всички на възраст до 12 години ще могат да се включат, като представят своята „зелена” картина на света. Предвидени са подаръци за участниците – атрактивни торбички от плат с логото на „неРАЗДЕЛНО Банско”, с които да пазаруват занапред.

От общината призовават родителите и близките на децата да поговорят с тях относно вредата от найлоновите торбички и да ги насърчат да участват в инициативата, както и да се отнасят отговорно към природата в ежедневието си.

В рамките на събитието ще бъде подписано и споразумение с туристическия бизнес в курорта, което предвижда прекратяването на употребата на найлонови торбички в механите и хотелите. Още при представянето на „неРАЗДЕЛНО Банско“ бизнесът заяви своята готовност да се включи в кампанията и дори да положи допълнителни усилия в посока намаляване на отпадъците.

На 3 юли инициативата „Не използвам найлонови торбички” планира да включи и търговските обекти за хранителни стоки. Магазините, които се присъединят, ще ограничат продажбата и предлагането на вредния за природата материал, като насърчат клиентите си да използват своята торбичка за многократна употреба или предложат хартиена.

„По данни на Националната статистика всеки българин използва 400 торбички годишно – число, което, вместо да намалява, расте с 30% всяка година. Всички разбираме удобството на найлоновите торбички, но то е краткотрайно – обикновено ги изхвърляме малко след употреба. В същото време знаем колко бавно се разграждат те и какви вреди носят на природата. Затова искаме да призовем хората да ограничат тази употреба. Както гласи и мотото на „неРАЗДЕЛНО Банско” – по-лесно е, отколкото изглежда”, казва още Икономов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *