Хотел „Панорама“ в Сандански на тезгяха срещу 4 млн. лв., пари от продажбата чакат банка, холандец, НАП, частни лица, общината…

Съдебен изпълнител обяви за публична продан хотел „Панорама“ в парка на гр. Сандански. 6-етажният хотел със застроена площ 339 кв.м и общ капацитет 130 места в 56 двойни стаи и 10 апартамента, едноетажната сграда с площ 392 кв.м, пристройка със закрит плувен басейн, за който обаче не са открити никакви строителни книжа, СПА център с фитнес и целият поземлен имот в местността Банята с площ 7399 кв.м са оценени на 4 087 073,89 лв.

В цената не са включени единствено подземен гараж с площ 786 кв.м и откритият плувен басейн с размери 25 на 11 м в двора. Те не се продават.

Хотелът е въведен в експлоатация през 2005 г. Тежестите върху него са много: възбрана от 2009 г. в полза на Людовикус Антониус Мария Хаверманс, друга от 2013 г. в полза на застрахователно дружество, на местното общинско дружество УВЕКС АД и на банка, и налагани впоследствие други възбрани в полза на същите взискатели. Последната – от 2021 г., е в полза на община Сандански. Има възбрани и в полза на Снежана Георгиева Тренчева, „Синаница-МС“ ООД и НАП.

Публичната продан е насрочена за 6 август, докогато кандидат-купувачите могат да оглеждат обекта и да гарантират участието си с 10% от оценката на хотела, внесени по сметка на частния изпълнител.

Историята на хотел „Панорама“ е доста сложна и объркана, минала през много съдебни дела и е изцяло под знака на големите финансови интереси. Всичко започва от изграждането на бившия Туристически дом в Сандански, който е собственост на поделението на БТС – ТД „Еделвайс“ – Сандански. За построяването на двата му блока през 1984 г. БТС влага около 900 000 USD. Поради недостиг на средства обектът обаче е замразен. През 1998 г. с решение на БТС се създава АД „Синаница МВ“ с акционери и учредители ТД „Еделвайс“ – Сандански, представлявано от Венцислав Удев, и българо-холандското дружество „Синаница МС“ ООД със съсобственици Методи Тренчев, Кристиан Дооракерс и Лудовикус Хаверманс. Според фирменото дело първоначалната регистрация на ООД-то е в София на домашния адрес на Венцислав Удев. По онова време Удев е председател на ТД „Еделвайс“, а след това става и изпълнителен секретар на БТС. Методи Тренчев пък е избран за управител на „Синаница МС“ ООД и за изпълнителен директор на „Синаница МВ“ АД. Членове на борда на директорите на акционерното дружество по онова време са Методи Тренчев, Венцислав Удев, Кристиан Дооракерс, Лудовикус Хаверманс и Атанас Махлелиев. Веднага след регистрацията с решение на УС на БТС ТД „Еделвайс“ апортира в акционерното дружество недовършения блок Б на днешния хотел „Панорама“, оценен на 432 000 лв., а „Синаница МС“ ООД участва с парична вноска от 200 000 лв. Независимо от вече вложените средства, БТС остава изолиран и без правото на участие, макар че идеята била съюзът да притежава 35% от акциите. През 2002 г. в акционерното дружество е апортиран и блок А, оценен на 370 000 лв. От своя страна, „Синаница МС“ ООД увеличава капитала си с 1 млн. лв., които били необходими за доизграждането на хотела и пускането му в експлоатация. След промените разпределянето на акции става 60% в полза на „Синаница МС“ ООД и 40% за ТД „Еделвайс“ – Сандански.

През 2004 г. обектът вече е завършен и пуснат в експлоатация под името хотел „Панорама“. Малко след като хотелът заработва, отношенията между съдружниците се развалят, започват крамоли на тема кой е дал повече пари и битка кой да стане негов собственик. „Синаница-МС” ООД е изключено като акционер в „Синаница-МВ” АД въпреки направената инвестиция от 1,2 млн. лв. и започва съдебни дела. Докато те текат, с решение на СД на „Синаница-МВ” АД през 2007 г. акциите на „Синаница-МС” ООД  са продадени на „Вижън” ООД, представлявано от Владимир Любомиров Владов, чието име според търговските регистри е свързано с десетки фирми.

Към настоящия момент собственик на „Панорама“ е „Синаница ВВ“ АД с представител Лидия Бахчева, което още се води действащо дружество, въпреки че мандатът на СД е изтекъл още на 15 март 2015 г. Бахчева е и човекът, който трябва да предаде хотела на новия му собственик, ако се намери такъв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *