Топ теми

Храната влияе на психиката и творческия потенциал

Специалистите постоянно откриват нови аспекти на взаимната връзка между храната на масата ни, физическото и психическото ни здраве и нашия творчески потенциал.

Оказва се, че вече може да бъде направен подробен списък от храни, които спомагат за повишаване на умствените ни способности. При това, най-често продуктите, полезни за мозъка, оказва се, са полезни и за сърцето.

Учените смятат, че най-полезни са северните боровинки (клюква), които съдържат много антиоксиданти. Както е известно, свободните радикали, с които се борят антиоксидантите, са вредни за сърцето и кръвоносните съдове, а също така влошават паметта и работата на опорно-двигателния апарат.

След северните боровинки по своята полезност се нареждат широко разпрастранените боровинки, които притежават същите свойства, но количеството антиоксиданти в тях е по-малко. За сметка на това, те съдържат вещества, които подобряват зрението.

На трето място могат да бъдат поставени цвеклото и зелето. Веществата, съдържащи се в тях, разрушават ферментите, които в големи количества водят до развитие на болестта на Алцхаймер и до намаляване на познавателните функции.

След зеленчуците идва ред на по-мазната риба (сьомга, сардина, херинга), която съдържа ненаситени мастни киселини, разграждащи вредните ферменти. Изследвания показват, че ако веднъж седмично се употребява определен вид мазна риба, в значителна степен може да се намали вероятността от заболяване от Алцхаймер.

На пето място сред “умните продукти” специалистите поставят спанака. Установено е, че той забавя появата на проблеми в нервната система, предизвикани от стареенето, а също така възпрепятства възникването на нарушения в познавателните способности.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *