Вие сте обезоръжени пред трудностите, волята ви е отслабена, а сега ръката ви е привлечена към обичайнoтo – към сладкиши или кифла. Те бяха тези, които ви успокояваха толкова години, може би няма да ви разочароват дори сега? Не!
Позната ли ви е тази история?
Бързи въглехидрати – въображаеми утешители, те само създават илюзията за комфорт. В края на краищата, десертите са сред тези продукти, които не намаляват, а предизвикват стрес! Но първо, нека да разгледаме какво се случва с нашето тяло, когато сме развълнувани или разстроени – като цяло се чувстваме зле.
Способността да изпитвате стрес не е досаден недостатък в тялото ни, а необходим механизъм за оцеляване. Влизайки в травматична ситуация, мозъкът се научава как да реагира правилно. В зората на човечеството това било въпрос на живот и смърт: да бягаме, когато видим тигър, да не се гушкаме със змии, да избягваме човек, който държи копие върху нас.
Сега тези умения са полезни за нас, но по-често сме нервни по много по-прозаични причини. И тялото, както и преди, реагира прекомерно на стрес: кортизол, адреналин и пролактин се произвеждат в него твърде активно.
Поради това:
- левкоцитите се редуцират в кръвта, което трябва да предпазва организма от патогенни микроби;
- концентрацията на желязо намалява;
- нивата на глюкоза, инсулин и холестерол се повишават;
- поради мускулното напрежение, кислородният метаболизъм се нарушава в тъканите, в тях се натрупват токсини;
- повишава се кръвното налягане, натоварването на сърцето се увеличава.
Желанието да се „улови” стреса се обяснява с биохимичните процеси, протичащи в организма. Освен това вече казахме, че от детството вкусна храна е свързана с награда и насърчаване. Тук са само продуктите, на които ние често се отдаваме, но всъщност изострят ситуацията и могат да доведат до депресия.
Храни, които предизвикват стрес
Десерти: незабавно повишаване на кръвната захар осигурява краткосрочно подобрение на настроението. Тук само тази радост ще бъде кратка. Проучванията показват, че колкото по-високо е нивото на кръвната захар след консумирането на въглехидрати, толкова по-голям е рискът от депресия.
Алкохол: помага за постигане на чувство на еуфория, докато разтваря невроните в мозъка. Колкото повече етанол в кръвта – толкова по-ниско е нивото на серотонина в хипоталамуса, поради което удоволствието от интоксикацията отстъпва на инхибиране и апатия. Но норепинефринът расте – “хормонът на яростта”. Мозъкът не получава необходимото количество кислород и това води до пост-алкохолна депресия. Колкото повече алкохол – толкова по-дълга е депресията.
Вие сте обезоръжени пред трудностите, волята ви е отслабена, а сега ръката ви е привлечена към обичайнoтo – към сладкиши или кифла. Те бяха тези, които ви успокояваха толкова години, може би няма да ви разочароват дори сега? Не!
Позната ли ви е тази история?
Бързи въглехидрати – въображаеми утешители, те само създават илюзията за комфорт. В края на краищата, десертите са сред тези продукти, които не намаляват, а предизвикват стрес! Но първо, нека да разгледаме какво се случва с нашето тяло, когато сме развълнувани или разстроени – като цяло се чувстваме зле.
Способността да изпитвате стрес не е досаден недостатък в тялото ни, а необходим механизъм за оцеляване. Влизайки в травматична ситуация, мозъкът се научава как да реагира правилно. В зората на човечеството това било въпрос на живот и смърт: да бягаме, когато видим тигър, да не се гушкаме със змии, да избягваме човек, който държи копие върху нас.
Сега тези умения са полезни за нас, но по-често сме нервни по много по-прозаични причини. И тялото, както и преди, реагира прекомерно на стрес: кортизол, адреналин и пролактин се произвеждат в него твърде активно.
Поради това:
- левкоцитите се редуцират в кръвта, което трябва да предпазва организма от патогенни микроби;
- концентрацията на желязо намалява;
- нивата на глюкоза, инсулин и холестерол се повишават;
- поради мускулното напрежение, кислородният метаболизъм се нарушава в тъканите, в тях се натрупват токсини;
- повишава се кръвното налягане, натоварването на сърцето се увеличава.
Желанието да се „улови” стреса се обяснява с биохимичните процеси, протичащи в организма. Освен това вече казахме, че от детството вкусна храна е свързана с награда и насърчаване. Тук са само продуктите, на които ние често се отдаваме, но всъщност изострят ситуацията и могат да доведат до депресия.
Храни, които предизвикват стрес
Десерти: незабавно повишаване на кръвната захар осигурява краткосрочно подобрение на настроението. Тук само тази радост ще бъде кратка. Проучванията показват, че колкото по-високо е нивото на кръвната захар след консумирането на въглехидрати, толкова по-голям е рискът от депресия.
Алкохол: помага за постигане на чувство на еуфория, докато разтваря невроните в мозъка. Колкото повече етанол в кръвта – толкова по-ниско е нивото на серотонина в хипоталамуса, поради което удоволствието от интоксикацията отстъпва на инхибиране и апатия. Но норепинефринът расте – “хормонът на яростта”. Мозъкът не получава необходимото количество кислород и това води до пост-алкохолна депресия. Колкото повече алкохол – толкова по-дълга е депресията