Храните, които никога не трябва да слагате в микровълновата

Микровълнова фурна е удобство за всяко домакинство. Факт е, че тя попада в списъка на най-опасните домакински уреди.

При нейната употреба трябва да сте запознати с някои правила. Освен че не трябва да използвате пластмасови съдове, е добре да знаете и кои храни никога не трябва да затопляте в микровълновата фурна.

Яйца Първите в списъка на особено опасните продукти за микровълнова фурна са яйцата. Под въздействието на микровълновото лъчение яйцето се нагрява изключително бързо. Налягането, образувано под черупката му, води до неговото пръскане. Ако искате да приготвите бъркани яйца, използвайте форми с капак. След 15 секунди ястието е готово, а фурната остава чиста.

Ориз Затоплянето на ориз в микровълновата фурна води до подобна ситуация. За да избегнете необходимостта от последващо задължително почистване на уреда, по-добре е да затоплите ориза в тенджера на водна баня или във фурната. Учени от Великобритания са установили, че е по-добре изобщо да не затопляте ориза: при повторно нагряване в него започва развитието на бактерии, които могат да провокират хранително отравяне. Замразени плодове В случая е задължително да използват съд с капак с дупки. Гроздето се счита за особено „експлозивно“. Най-добре е да размразите плодовете по естествен начин. По този начин голяма част от витамините в тях ще останат непокътнати.

Домати Доматите се напукват, когато са изложени на електромагнитно лъчение. Но в случая може да приложите един прост трик – пробийте кожата на доматите, патладжана и картофите с вилица и да ги поставите в купа с капак. Задължително е капакът да е с дупки.

Люти чушки При нагряване лютите чушки се разпръскват на малки парченца.

Млечни продукти

При нагряване кефир и други ферментирали млечни продукти се получава извара и суроватка. Киселото мляко съдържа живи бифидобактерии и лактобацили, които умират при висока температура и на практика продуктът става безполезен. Хранителни продукти в обвивка Това важи най-вече за колбасите, които при нагряване се пукат. Най-добре е да използвате за тези продукти стъклен или пластмасов контейнер с херметическо затваряне. 

Месо

Под въздействието на микровълновите лъчи  месото не само може да загуби привлекателния вид, но и вкуса си.  При затоплянето на по-мазни месни продукти започва пръскане на мазнината. За да избегнете това, използвайте контейнер с капак. Но не забравяйте: той не трябва да приляга плътно, в противен случай капакът ще се подуе.

Риба След многократна топлинна обработка рибата губи всичките си полезни свойства.  Но ако все пак решите да я затоплите, поставете я в топлоустойчив стъклен или керамичен съд със затворен капак от същия материал. 

Гъби Гъбите не бива да се затоплят повторно, защото това води до промени в състава им.

Ястия със сосове Затоплянето на ястия със сосове (например спагети) в микровълновата фурна определено не е добра идея. Крайният резултат е различна температура на ястието и соса. По-добре е сосът да се загрее отделно на водна баня.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *