Усещане за тежест след хранене, подуване и газове? Колко често се чувствате така? Тези храносмилателни неразположения обикновено се дължат на неправилно комбиниране на храните, на консумацията на нездравословни продукти, застоял начин на живот.
Въпреки това, има хора, които се стремят да се хранят балансирано, но също се сблъскват с подутия корем. Консултацията с лекар е препоръчителна, но вижте кои 9 храни могат да облекчат състоянието.
Кимчи, кисело зеле
Кимчи е част от корейската кухня, вид ферментирало зеле. Донякъде вкусът му напомня за нашата туршия от зеле. Ферментиралите храни като кимчи са чудесен естествен източник на пробиотици, които спомагат за стимулиране на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт.
Селъри
Селъри е чудесен зеленчук за малките закуски между хапванията, супи, салати, ястия. Целината е богата на фибри и съдържа голям процент вода, което ще помогне да намалите подуването и задържането на излишни течности.
Пресен ананас
Ананасът е един от най-добрите плодове за изгаряне на излишните мазнини. Той съдържа ензима бромелаин, за който се смята, че помага за по добро храносмилане и намалява възпалението. Хапвайте пресен ананас, за да се отървете от подутия корем.
Копър
Когато приемаме храната и напитките твърде бързо, едно от най-честите неразположения е подуване и образуване на газове. Копърът може да намали риска от появата на тези неразположения. Пригответе си чай от семена на копър, той ще благоприятства храносмилането.
Скариди
Подобно на яйцата, скаридите са с високо съдържание на протеини. Имат малко калории и може да ги добавите към вашата здравословна салата. Те ще се погрижат да ви осигурят ситост, енергия, без да подуват излишно корема ви.
Киви
Чудесен плод, подходящ за леки закуски между храненията. Тъй като съдържа добри количества калий, консумацията му намалява риска от задържане на излишни течности. Но ако по-често хапвате киви ще може да намалите и газовете в червата.
По-мазни риби
Скумрия, сьомга, сьомгова пъстърва са по-мазни риби, наситени с омега-3 мастни киселини, които са структурни мазнини, а не мазнини за съхранение. Именно това прави тези три вида по-мазни риби подходящи за диета. Каквато и риба да изберете да хапвате, тя ще се храносмила много по-лесно, отколкото червеното месо, което пък ще намали риска от подуването на корема и образуването на газове.
Зехтин
Тялото ни се нуждае от полезни мазнини, като зехтина. Той благоприятства храносмилането, а някои хора дори приемат от него по 1 ч. л. сутрин на гладно. Зехтинът съдържа олеинова киселина, която помага за разграждането на мазнините в тялото.
Зелени листни зеленчуци
В тази група спада брюкселското зеле, кейл, спанак, марули и други. Подходящи са за вашия здравословен режим на хранене, тъй като имат малко калории, но важни хранителни елементи, включително и фибри, които благоприятстват здравето на храносмилателната система и намаляват риска от задържане на излишни течности.