
Царят на баничките Димитър Бакалов вдигна цените на част от закуските, собствено производство, с 10-20 стотинки. Сметнато в проценти, увеличението е от 15 до 25%, като сиренките например са скочили от 60 на 70 стотинки.
„Защото вече работим със сирене от мандрата на дъщеря ми и зет ми“, обясни поскъпването собственикът на веригата пекарни и закусвални Д. Бакалов. „Мандрата е на дъщеря ми Бойка Бакалова и зет ми Георги Чимев, собственик на ЕТ „Гесмич“ и работи отскоро, от 2-3 седмици, още не на пълен капацитет, но скоро и това ще стане“, каза бизнесменът и поясни: „Откакто работим с това сирене, част от закуските са с 10-20 ст. по-скъпи. Вкусовите качества обаче са коренно различни, тъй като ние не вадим маслото при производството на сиренето и то остава в него. Ръст на цените ще има след Нова година при всички производители, тъй като разходите стават по- големи и това не може да не се отрази. При 630 лв. минимална заплата от 1 януари около 320-330 лв. ще отиват за осигуровки. Както и да ги смяташ, са доста повече и за работника, и за работодателя. Никой не може да избяга от нещо, което прави държавата, затова поскъпването е неизбежно“, прогнозира Димитър Бакалов.
Любопитно е, че от вчера и локумките, които се произвеждат в закусвалните на Бакалов, в които няма сирене, бяха с нова цена и вече се продават за 50 ст., с 10 стотинки по-скъпи. Бакалов не произвежда хляб, основният му бизнес са закуските. Хлебопроизводители от региона коментираха, че засега в Пиринско цените ще се задържат, но поскъпването на брашното и сиренето напоследък са основание те отново да тръгнат нагоре.
Цените на хляба и хлебните изделия за последната година се вдигат вече два пъти, веднъж миналата есен и втори път тази пролет.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА
Ееее …и на тоя алчник парите не му стигнаха ….???…Да не стане само : Алчен гъз – …кръв сере ….??? То крави , то мандри , то закуски …та накрая на сиромасите на залъка се нагледа …?.., но Видов ден ке дойде за всеки ….
Бакалските сметки често не излизат!