Цветето дебелец пази от лоши очи

Лошите очи могат да застигнат всеки, при това неочаквано. Рядко се разбира от кого са дошли уроките, но пък има начин да ги стопираме завинаги. Наш пазител в такива случаи е растението дебелец. То притежава 15 тесни листенца, които са широко отворени. Среща се в различни нюанси – розово, червено или лилаво. Някои видове са оцветени дори в жълто. Това растение е едно от най-непретенциозните. За разлика от много други, не изисква почти никакви грижи. Полива се рядко и освен това е много издръжливо на студ. Можете да го отглеждате както навън в градината, така и в саксия у дома или в офиса.

Още от древността цветето е известно със своите свръхсили. Освен че отблъсква негативната енергия, покровителства хармонията в дома. Преди векове нашите предци са го поставяли на покривите на домовете си, защото вярвали, че отблъсква гръмотевиците и природните бедствия. В народната медицина дебелецът се ползва и за много илачи.
Флавоноидите, съдържащи се в него, допринасят за мощните му противовъзпалителни свойства. Прясно изцеденият пък може да се използва за лечението на редица кожни проблеми. С него минават гнойни рани, изгаряния, херпеси и други. Под формата на отвара помага при температура и стомашни проблеми.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *