Целувки и секс по време на коронавирус – опасни ли са?

Сега трябва да стоим основно вкъщи, да не общуваме с много хора лице в лице и да не ходим по срещи, което значи, че любовният живот, особено на тези, които нямат сериозна връзка, ще бъде в застой. Естествено, те могат да си пишат с потенциални партньори в сайтовете за запознаства, но в никакъв случай не трябва да излизат и да се отдават на ласки с тях. По време на пандемията от коронавирус дори не е препоръчително да се ръкувате за поздрав. Но за обвързаните, които живеят заедно, има и добра новина. Ето какво трябва да знаете за любовта и секса по време на коронавирусa, според „Your Tango“.

1. Целувки и секс

С целувките вие си разменяте бактерии и това е един от най-лесните начини да се заразите с коронавирус. Но се оказва, че правенето на секс, дори без той да включва целувки, е не по-малко опасно и пак се излагате на риск. „Дори без целуване, сесуалната активност включва много тежко дишане, въздишки, което позволява на вируса да се разпространи и да зарази човекa до вас“, казва д-р Фелис Герш пред „Your Tango“. Както знаете, може някой да разнася коронавируса, без да има симптоми и дори да не подозира, така че определено трябва да се въздържите от физически контакт с хора, с които излизате от скоро, нямате сериозна връзка или с половинка, с която обаче все още не живеете заедно. Щом не живеете заедно, партньорът ходи на различни места от вас, съквартирантите или семейството му може също да са преносители на вируса.

2. Секс при моногамните двойки

Ако имате сериозна и продължителна връзка, моногамни сте и живеете заедно, може малко да си отдъхнете. Така или иначе сте в една стая с партньора, ползвате еднакви прибори, спите заедно, хапвате заедно, докосвате едни и същи повърхности и ползвате една баня – може да се заразите и заради тези неща, не само заради целувките и секса. „Само двойките, които трайно живеят заедно, могат да павят секс, но дори тогава трябва да се имат предвид индивидуалните навици“, посочва експертът. Ако не сте почти само вкъщи и не излизате само заедно, а единият от партньорите ходи на работа или се вози в градския транспорт – тогава може да вземате повече мерки.

3. Да миете ли с дезинфектант интимните части?

Много хора се стaраят да поддържат добра хигиена и постоянно мият и чистят всичко. Но определено не трябва да миете интимните органи с дезинфектант. Той е само за ръцете. „Не използвайте антибактериални сапуни или продукти за гениталите си, това може да доведе до дразнене, дори до сърбеж и пикочна инфекция“, казва психологът и експерт по секс Антония Хол.

4. Увеличава ли сексът имунитета?

Ако с партньора нямате симптоми на коронавирус или не сте в рисковата група хора, които карат тежко болестта, сексът има ползи за вас. Смята се, че той може да подсили имунната ви система. Експертът по сексуална медицина Бритни Блеър казва, че оргазмите увеличават имунитета. А сексът ви помата да спите по-добре, което също е плюс, тъй като качественият и дълъг сън също подсилва имунната система. „Сексът е един от най-добрите начини да прогоните стреса и победите тревожността заради коронавируса, като същевременно това засилва имунната ви система“, посочва д-р Блеър.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *