Цената на хляба в Дупнишко скочи с 20 стотинки. Софийският хляб с тегло 850 грама, който допреди дни се предлагаше за 1,30 лв., вече е 1,59 лв. Ръженият хляб, тип „тостер“, е с цена 1,44 лв., допреди дни струваше 1,24 лв. Хлябът на самоковска фирма с тегло 650 грама е увеличен с 10 стотинки – от 1 лв. на 1,10 лв. В кварталните магазини в Дупница и в тези по селата се продава хляб, останал от предния ден, за по 60 ст.
Магазинерки коментираха, че част от клиентите, особено пенсионерите, предпочитат да си купят хляб с намалена цена, нищо че не е пресен. В единствената фурна в Дупница – на Елена Костадинова, която месеше хляб, от 9 януари пекат само козунаци.
„От 1993 г. месим хляб, но се наложи временно да спрем производството му. Имахме петима души работници, които в момента са на борсата. Във фурната сега работим аз и още една жена. Един от двамата шофьори ще назнача за чистач, за да може да продължим да работим. В момента месим козунаци и сме дистрибутори на хляб. Вместо ние да го произвеждаме, предлагаме хляб на други фирми, за да оцелеем. Спряхме да печем хляб на 9 януари. Скочи цената на брашното. Днес купуваш брашното за по 55 ст. килограма, на другия ден цената скочила с 5-10 ст. Маята също, само преди месец беше със 7 ст. по-евтина. Цената на тока също скочи. Скочи и цената на нафтата, в момента я плащам по 1,80 за литър. Цените на всичко вървят нагоре. Не можахме да издържим да плащаме заплатите на работниците. Работят и трябва да си получат заплатата, а като няма откъде?”, разказа пред „Струма” Елена Костадинова и допълни:
„Ние предлагахме типов хляб от 700 г за по 85 ст., но дупничани предпочитат да си купят хляб от фирми извън Дупница. В момента съм дистрибутор на хляб, произведен в Самоков, на цена от 1,10 лв. за 650 г.
Принос в спирането на производство на хляб имат и магазините. Хлябът има три дни годност. По магазините го обезценяват на следващия ден и се губи част от печалбата. Преди време непродаденият хляб се връщаше във фурните и ние го продавахме. Някои колеги галета правят от стар хляб, който е в срок на годност. Сега продажбата е в ръцете на магазинерите.
Не съм се отказала напълно от производството на хляб. Ще изчакам да се регулира пазарът и ще започна да пека отново”, заяви Е. Костадинова.
ЙОРДАНКА ПОПОВА