
Дегустация на трънски гозби събра любители на традиционни ястия в село Глоговица. Идеята за провеждането на нестандартната проява е на екоактивистката Румяна Боянова, а домакин и майстор на вкусните ястия бе Ели Димитрова. Тя събра в дома си под сенките на плодни дървета 20 души, които платиха по 14 лв. за участие, за които се постара и приготви 15 вкусни ястия от Трънския край, приготвени от домашни продукти – зеляник, пърженица, лютика, качамак по трънски, спържа, скроб и много други деликатесни и малко познати, характерни само за този самобитен край гозби.
На кулинарната дегустация присъства и кметът на Трън Цветислава Цветкова, която остана очарована от представените гозби и продукти.
Инициаторките бяха поканили местни производители на млечни и пчелни продукти, сладка, зеленчуци и чайове, от които гостите можеха да си купят продукти за вкъщи. Инициативните дами имат идея на 12 октомври, преди Деня на град Трън, да организират фермерски пазар с дегустация на Ждрелото, в който да участват повече местни производители. Предвиждат и гостите да се учат да готвят или месят трънски благини, като целта е събитието да се превърне в месечно.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА
Дегустацията на трънски гозби