ЦЕНОВА СЕКИРА! Основните храни в Благоевград за 1 г. поскъпнали с 50%, замразено пилешко тук е 6,70 лв. при 4,35 в София, за агнешки бут плащаме 26,99 лв./кг, което е с 9 лв. по-скъпо от Пазарджик…

С около 50% са поскъпнали основните храни в Благоевград за 1 година. Това, което на 24 октомври 2021 г. сме можели да купим за 31 лв., днес в хранителните магазини ще ни струва 45 лв. Данните са на Министерството на земеделието и храните и ако е вярна статистиката, че по-голяма част от приходите на едно средно домакинство отиват за храна, то годишната инфлация е много по-висока от официално съобщаваните около 18%.

В кошницата на земеделското министерство ежеседмично се наблюдават цените на 6 хранителни стоки и от години на тяхна база Благоевград твърдо е завоювал място на един от най-скъпите градове в страната. Последните данни са към 20 октомври. На тази дата 1 кг агнешки бут в Благоевград е струвал 26,99 лв. и единствено в Русе цената е по-висока с 1 лв. Средната цена на бута в страната е 22,98 лв., а в Пазарджик за кило агнешко плащат 18,95 лв., което е с 9 лв. по-евтино, отколкото в Благоевград.

Точно преди 1 година, на 20 октомври 2021 г., килограм агнешки бут у нас е бил 19,99 лв. и тогава това е била най-високата цена в цялата страна, където средно е струвал 17,30 лв./кг.

Килограм брашно към днешна дата в квартално благоевградско магазинче е 1,77 лв., а цената му на едро е 1,29 лв. Средната за страната цена е 1,71 лв.

В сравнение с предходната седмица в шест от областните центрове продуктът поскъпва от 1% до 7,5%, като най-значително е поскъпването в Благоевград.

В края на октомври миналата година на борсата в Благоевград обаче брашното е било колкото и днес – 1,29 лв., но в магазинната мрежа най-високата му цена е била 1,48 лв./кг, а в големите търговски вериги дори е струвало 1,22 лв.

Яйцата този октомври в Благоевград са 0,34 лв. на едро и стигат до 0,42 лв. в магазина, а преди 1 календарна година най-скъпото яйце в областта е било 26 ст.

Олиото продължава да е с луксозна цена. Въпреки лекото му поевтиняване това лято то все още държи цена над 5.00 лв. и в търговските обекти на Благоевград е на средна цена от 5,25 лв. литъра. В складовете на едро литър мазнина обаче е 4,10 лв., а разликата няма как да се обясни по друг начин освен със спекула.

Преди 1 г. в складовете на едро в Благоевград литър мазнина се търгуваше за 3,11 лв., супермаркетите го продаваха за 3,64, а кварталните магазини – за 3,60 лв./л.

Другият наблюдаван хранителен продукт – пилешкото месо, остава най-засегната стока от огромната инфлация, налегнала хладилника на благоевградчани. Въпреки че голяма част от птиците се обработват с вода, с която производителите качват нето теглото, замразеното пилешко в Благоевград удари рекордната цена от 7,87 лв./кг., докато прясното охладено е 7,60 лв. Този ценови алогизъм е в цялата страна – в Русе например килограм замразено пилешко е 9,25 лв., докато охладеното е 7,23 лв. Благоевградската борса за пилешко всъщност е най-скъпа в страната – килограм замразено пиле тук се продава за 6,70 лв., докато в София е 4,35 лв./кг.

Миналата година през октомври замразеното пилешко в Благоевград е било 5,18 лв. при борсова цена от 4,50 лв.

С над 1 лв. е поскъпнала и захарта през последната година. Килограмът, който днес купуваме в Благоевград за 2,85 лв., миналата година е струвал 1,73 лв.

Така, ако през октомври 2021 г. за 1 кг агнешко, захар, брашно тип 500 и замразено пилешко, 1 литър олио и 1 яйце в магазина в Благоевград сме оставяли 31,03 лв., днес същата покупка ни излиза 45,16 лв.

Преди 10 г. пък, когато 1 кг брашно беше 1 лв., 1 кг захар – 2,18 лв., агнешкото струваше 11,65 лв., пилето – 4,51 лв., яйцата бяха по 0,26 лв., а литър олио – 2,76 лв., сметката ни щеше да е 22,36 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *