Читалище „Христо Ботев 1948“ от село Пиперков чифлик и читалище „Просвета 1920“ от село Граница спечелиха наградата за най-едра череша на 15-ото издание “Празник на черешата 2022” в Кюстендил .
Журито измери череша с размери от 36 мм, а за най-атрактивно вешало беше определено това на НЧ „Христо Ботев 1948“ от село Пиперков чифлик. На второ място се нареди ДПЛФУ „Ильо Войвода“
За най-оригинално пано наградата грабна НЧ „Славчо Темкин 1911” в с. Драговищица, а за най-красив черешов щанд читалището в Копиловци, последвано от колегите им от с. Багренци.
Традиционният Празник на черешата се провежда в три последователни дни – от петък до неделя. Десетки маси на читалища и производители от Кюстендил и страната, посветени на вкусния плод, се подреждат в центъра на града, наподобяващ на кошница, пълна с череши.
„Тази година на Празника на черешата акцентът е колелото, затова сме се постарали да представим автентични предмети, като старо колело от каруца, старо сито, чакрък. Вешалото ни е изработено върху колело под формата на абажур”, разказа секретарят на читалището в Соволяно Корнелия Чизмова. „Необходимо е още едно поне преработвателно предприятия, за да има къде нашите черешопроизводители да пласират продукцията”, допълни тя.
Преди 126 години в Кюстендил е учредена първата овощарска изложба в България, припомниха организаторите от община Кюстендил и Института по земеделие в града и изтъкнаха, че местните череши нямат равни по вкус.
Институтът по земеделие пък представя пред гостите на празника над 100 сорта от червените плодове.
През трите дни на Празника на черешата повече от 200 производители, търговци и занаятчии от региона и страната станаха част от празничната атмосфера.
Неврокопският митрополит Серафим, Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, Адрианополския епископ Евлогий – игумен на Рилската Света обител, бяха гости на празника. Сред присъстващите се включиха и Халид Ибрахим Емара – посланик на Арабска Република Египет, проф. дн инж. Мартин Банов – председател на Селскостопанската академия в София, депутати.
Английският влогър Гарет Лий Грейдуел от канала A Taste of Bulgaria (Вкусът на България) гостува в Кюстендил, за да представи на последователите си Празника на черешата в града. Грейдуел е готвач, а идеята му е да покаже плодовете на България, културата на страната и как се развива малкият бизнес. Последователите му са над 18 000.
„Обичам да смесвам сладко и солено. Специално череши бих сготвил с месо, например с дивеч. Любимото ми българско ястие е капама и съм създал собствена рецепта за приготвянето й в канала си“, разказа още английският влогър.
Избрал е да остане в България, защото съпругата му е българка, а харесва страната заради спокойствието й.
В последния ден от празника е традиционната кулинарна надпревара „Череши в кухнята“, кулинарни демонстрации и състезателни игри с парични награди.
ГЕРГАНА ИВАНОВА