Чай №1 за намаляване на подуването на корема

Някои хора страдат от подуване на корема повече от други. Въпреки че има много различни начини да намалите подуването на корема, един метод, който може би все още не сте опитвали, е пиенето на чай от глухарче – да, онези яркожълти цветя, които вероятно сте виждали да цъфтят по тротоара.

Какво е подуване на корема

Подуването на корема е неприятно усещане за пълнота и стягане в корема. Често подуването на корема може да бъде съпроводено с подуване на корема или увеличаване на размера на стомаха.

„То засяга много хора и може да бъде предизвикано от различни фактори, включително хранителна непоносимост, твърде бързо хранене, запек, храносмилателни нарушения, хормонални колебания и някои храни, произвеждащи газове“, казва Елизабет Кацман, специалист по функционална диагностика в храненето. Но, чаят от глухарче може да предложи известно облекчение.

Как чаят от глухарче помага при подуване на корема

Растението глухарче се среща почти навсякъде по света. Цветът, коренът и стъблата му са напълно годни за консумация. Чай от глухарче обаче обикновено се приготвя от листата на растението, но коренът може да се смила и да се използва и в топла напитка.

„Чай от глухарче се приготвя чрез накисване на корените, цветовете или листата на растението глухарче“, казва Тара Шмит, регистриран диетолог. „Хората могат да изберат да пият чай от глухарче, когато се чувстват подути, защото може да има диуретичен ефект или увеличаване на производството на урина.“

Чаят от глухарче увеличава отделянето на урина и помага за изхвърлянето на излишната вода от тялото. „Това диуретично свойство го прави особено ефективен за намаляване на подуването на корема, причинено от задържане на вода поради висок прием на натрий“, казва Кацман.

Какви други ползи за здравето предлага чаят от глухарче

Освен ползите си за облекчаване на подуването на корема, чаят от глухарче има някои изненадващи ползи за здравето. „Традиционно използван като „чернодробен тоник“ в народната медицина, коренът от глухарче може да помогне за увеличаване на жлъчния поток, потенциално подпомагайки процесите на детоксикация на черния дроб и подобрявайки свързаните с тях кожни и очни състояния“, казва Кацман. „Той има дълга история на употреба за храносмилателното здраве, помага за подобряване на апетита, успокояване на леки храносмилателни заболявания и евентуално облекчаване на запек.“

Чаят от глухарче може също да има известна хранителна стойност, тъй като самото растение е чудесен източник на витамин А. „Това растение е богато на антиоксиданти, особено бета-каротин, който помага в борбата с клетъчното увреждане и оксидативния стрес“, казва Кацман.

„Освен това, глухарчето съдържа флавоноиди, фенолни киселини и различни минерали, които допринасят за неговите противовъзпалителни свойства и цялостни ползи за здравето.“ Изследванията показват, че може да помогне и за здравето на сърцето поради високото съдържание на полифеноли, друго противовъзпалително съединение.

Кога трябва да пиете чай от глухарче

Можете да пиете чай от глухарче, дори и да не сте подути. Но когато усещате подуване или се готвите да ядете нещо възпалително, това е идеалното време да затоплите чаша чай от глухарче и да го отпиете, за да облекчите симптомите си.

„Някои здравни експерти дори препоръчват да го пиете преди лягане, отбелязвайки, че ви помага да се събудите освежени и по-малко подути“, обяснява Кацман. Това се дължи на високото съдържание на бета-каротин, който предпазва както от увреждане на клетките, така и от оксидативен стрес.

Ефектите от чая от глухарче могат да варират от човек на човек. Преди да го пиете редовно, обсъдете с вашия лекар възможността да го включите в диетата си, тъй като някои лекарства като разредители на кръвта, някои антибиотици, диуретици и лекарства за сърце и кръвно налягане могат да взаимодействат отрицателно с чая, предупреждават здравни експерти. В противен случай, закупеният от магазина чай от глухарче е относително безвредна напитка, която може да донесе много ползи.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *