Чаша айрян и лека храна идеални за жегите

Жегата тепърва ни подхваща. Има няколко неща, които можем да направим, за да предотвратим топлото време да навреди на тялото ни.


Важно е да приемаме много течности, за да може тялото ни да не се дехидратира и да запази нормалния си тонус. Добре е да приемаме достатъчно вода, тъй като с дишането и изпотяването се губят много течности, които трябва да си набавим обратно. Специалистите отбелязват, че посягането към алкохола е лоша идея, но соковете и айрянът са добра алтернатива в топлото време, докато температурите не спаднат с настъпването на вечерта.


Трябва да внимаваме с големите температурни разлики вътре и вън. Те са абсолютно противопоказни и доста стресови за организма. Нека не допускаме разлика в температурата между стаята и навън повече от 6-8 градуса.


Хубаво е да приемаме лека храна и храненето да бъде по-често и в по-малко количество, да няма прекаляване, да не се консумират тлъсто месо и пикантни храни. Колкото повече сме се нахранили, толкова повече топлина ще се образува вътре в нас.

За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци и плодове. Не бива да прекаляваме с физическата активност. Ако все пак ни предстои такава, е хубаво да я свършим в по-хладната част на деня.


Правилното дишане е ключ към доброто състояние през лятото. Вдишвайте бавно, задръжте леко дъха си и след това издишайте също толкова бавно. Повтаряйте упражнението 10 пъти всеки път, когато ви стане топло.


Прохладните душове са класически метод за противодействие на горещината. Те имат и редица полезни действия за организма – намаляват кръвното, стимулират кръвообращението, подобряват оросяването, намаляват болките и възпаленията и релаксират нервната система.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *