ЧЕРВЕН СКАНДАЛ! 6 общински организации на БСП в Пиринско поискаха оставката на областния лидер В. Сарандев заради срамната изборна загуба, той ги поряза: Аз искам техните, защото дадоха най-слабите резултати!

Националният съвет на БСП и председателят на Областния съвет на партията Валери Сарандев да подадат оставка и да се насрочи заседание на 50-и конгрес на партията за избор на ново ръководство, поискаха вчера в отворено писмо до Корнелия Нинова 6 общински партийни организации от Благоевградска област. Това са организациите в Кресна, Якоруда, Симитли, Банско и Петрич, които през януари в друго отворено писмо до Нинова изразиха притесненията си от случващото се в партията, където решенията се вземат еднолично от лидерката и приближен кръг от партийни функционери, и предвещаха краха на БСП на парламентарния вот, който вече е факт. Този път към тях се е присъединила и общинската структура на БСП в Благоевград, на чийто председател Любен Милев не стигнаха само 65 преференциални гласа, за да го изстрелят в 45-ото НС при 2 мандата за социалистите в Пиринско.

Авторите на новото отворено писмо, което е адресирано както до Нинова, така и до В. Сарандев, са категорични – на 4 април 2021 г. БСП е претърпяла най-тежкото си изборно поражение за 30 г. преход и „бидейки основна опозиционна сила през последните 7 г. и единствената опозиция в последните 4 г., ние загубихме половин милион гласа и престанахме да бъдем една от двете водещи политически сили“, пишат те.      

В кратък анализ на ситуацията в партията след избора на К. Нинова за лидер преди половин година председателите на 6-те партийни организации изтъкват и 3-те основни причини, довели до краха на партията в неделя. Първата, според тях, е, че вместо БСП да се консолидира и да се съсредоточи в предизборната кампания, ръководството продължило безсмисленото разчистване на вътрешнопартийни сметки и с това окончателно демотивирало членската маса на столетницата. Втората причина за загубата, според тях, е, че БСП не подкрепила президента Румен Радев и в резултат българите просто приели, че партията е част от статуквото и не може да й се има доверие.

Като трета причина партийните лидери сочат наложените от София водачи на парламентарните листи, включително и на благоевградската – без разговори с местните и при открита демонстрация от страна на Нинова на пълно пренебрежение към волята им.

„Загубата изисква ясно и категорично поемане на отговорност“, завършват писмото си шестимата. Те го изпращат ден след като Изпълнителното бюро на БСП, в което е и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, подаде вкупом оставка, но самата Нинова отказа да го направи.

„Само един човек може да ми иска оставката, и това не са те”, коментира Сарандев, който разбра от нас за писмото. Аз бях избран преди месец и не смятам, че трябва да се срамувам от нещо. Напротив, те трябва да се срамуват, защото това са общините с най-ниски изборни резултати, те бойкотираха изборния процес на БСП и ще ги разочаровам – аз очаквам техните оставки“.

Изборните резултати, които оставиха БСП в Благоевградска област на четвърто място с

19 318 гласа и 12,58% подкрепа, наистина са сериозен удар за партията, която през 2017 г. беше втора политическа сила в Благоевград след ГЕРБ с почти 2 пъти повече гласове – 36 029, които й донесоха 23,24 %. От неделя социалните форуми прегряват от гневни коментари за слабото представяне на партията, която няколко месеца преди изборите се изживяваше като безспорния победител на 4 април.

Още докато течаха резултати от екзитполовете в изборния ден, бившият областен управител на Благоевград от БСП Владимир Димитров публикува в профила си в социалните мрежи популярната картина „Опять двойка“ на Фьодор Решетников с мрачния текст „Тази снимка я помня от дете: „Опять двойка“. Днес БСП болно ми я припомни…“.

Бившият областен председател на БСП – Благоевград Юлиян Гошев също не скри огорчението си: „Точно 50 години без прекъсване съм свързан с БСП. Плаче ми се от това докъде я докара моята партия. Нинова нямало да подава оставка, че без нея в БСП щяло да настъпи хаос? Хаоса го създаде тя, защото 4 години я прочиства от „враговете с партиен билет“, докато не останаха само верните й пажове. Коя е Нинова, че партията да не може без нея? Що за наглост. Партията я е имало над 130 години без Нинова, ще я има и след нея!!! Трябва ли да чакаме да слезем под 10%? Оставка! Сега и веднага, без никакво шикалкавене!“.

Горчива ирония след отказа на партийната лидерка да понесе отговорността за огромната загуба, като се оттегли от поста, вкара в краткия си коментар и

Емил Костадинов, бивш депутат от БСП -Благоевград: „ Но Корнелия Нинова достойно няма да даде оставка и няма да ни изостави, за да не ни отведе към криза и хаос! Щастливи сме, че сме обгрижени! Наглостта й е безгранична! Тя разбила модела! И почти ще раздава картите! Нинова говори за кабинет, моля, който без нея е невъзможен! Изумително!“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Джумалия

    Емил Костадинов се изразява най-добре, когато мълчи. Тъкмо бяхме позабравили славното му депутатстване,ама той държи да се изяви отново. Е- помним те, ама не с добро.

    Отговори
  2. Иван

    БСП е от статуквото. Иначе защо не подкрепиха президента Радев? Защото Курнелия винаги се е договаряла с Боко, както го правят ДПС. Не бих се очудил ако сега трите направят правителство

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *