Черно гниене по доматите, как да ги спасим

Понякога се случва доматите да станат черни и гнили. Причината за това е черно гниене. То може да възникне поради недостиг на калций в доматите. Този елемент участва пряко в изграждането на имунната система на доматите, като им помага да противодействат на стресовите фактори.

При липса на калций жизнените процеси на градинската култура се забавят и съответно хранителните вещества се разпределят неравномерно.

Изключително важно е своевременно и редовно да добавяте калций към почвата с домати, които растат в нея, и да гарантирате, че няма излишна влага в почвата.

Видове калциеви торове за домати

За да приготвите работния разтвор, трябва да вземете 10 литра вода и да добавите 10 ml калциев хлорид. За да увеличите ефекта на тора, можете да добавите малко количество дървесна пепел.

Доломитното брашно е смес, състояща се от магнезий и калций. Най-често такова брашно се използва за кисели почви и за попълване на дефицита на калций в почвата. За всеки кв.м се изисква добавяне на 500 г доломитово брашно. Ако почвата е силно подкиселена, количеството на брашното се удвоява.

Основната цел на използването на гасена вар е да неутрализира нивото на киселинност на почвата. Що се отнася до попълването на калций, тази опция се използва изключително рядко. Гасената вар позволява да попълните всички хранителни компоненти, необходими за растенията в почвата, да направите почвата рохкава (в резултат на което повече кислород достига до кореновата система) и да подобрите обмена на всички процеси.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *