Четири години след взривовете в станцията за природен газ в Разлог двама признати за виновни

Близо четири години след взривовете в станцията за декомпресиране на природен газ в Разлог специалистът в станцията Борислав Попов и шофьорът на влекача Георги Марчев са признати за виновни за инцидента и осъдени на първа инстанция в Районен съд – Разлог.

Срещу двамата мъже Районна прокуратура повдигна две обвинения. Първото е за нарушаване на установените правила за охрана на безопасността на труда, с което по непредпазливост са изложили на опасност живота и здравето на трудещите се, и второто – за това, че по непредпазливост са запалили чуждо имущество на значителна стойност и са последвали вреди за 905 565 лева.

62-годишният Борислав Попов от Разлог, който заемал длъжността „Специалист експлоатация“ в станцията в Разлог, получи наказание „пробация“ за срок от една година. Подсъдимият трябва да се явява и подписва пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице 2 пъти седмично, както и да прави задължителни периодични срещи с такъв.

Шофьорът на влекача Георги Марчев получи пък седеммесечна условна присъда с тригодишен изпитателен срок.

Двамата мъже бяха осъдени да заплатят и по 2129 лева за направени разходи за експертизи и разноски за експерти.

Съдът призна за виновни по всички обвинения  подсъдимите. За обвиняемия Б. Попов магистратите счетоха, че въпреки задължението му да бъде на място по време на процеса по прехвърляне на сгъстения газ от трейлерите към газорегулаторните пунктове и да осъществява експертен контрол, подсъдимият е напуснал мястото, като е оставил сам и без контрол процеса и шофьора на влекача.

Обвиняемият Георги Марев пък в отсъствие на Попов е прикачил към влекача пълно с газ полуремарке, оборудвано с инсталация за превоз на сгъстен природен газ, което в този момент било свързано към газорегулаторния пункт. Преди да предприеме тези действия, водачът не е проверил дали заземяването на товара е прекратено и дали спирателните кранове на ремаркето са затворени. С тези си действия двамата са допуснали да се стигне до взрив на трейлерите.

Припомняме, че тежкият инцидент стана на 11.01.2015 година. Взривиха се пет ремаркета, оборудвани с инсталация за превоз на компресиран газ. За щастие инцидентът тогава се размина без жертви и пострадали. За овладяване на ситуацията бяха мобилизирани пожарникари от Разлог и Банско. Часове наред районът около взрива остана отцепен, а заради нарушеното газоподаване за всички детски градини и училища в Разлог 12 януари беше обявен за неучебен. Без топло останаха десетки абонати от Разлог и Банско.

Това, че човешка грешка е причината за взривовете, стана ясно още след първоначалния оглед  на мястото.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *