
16 читалища от Пернишка област и Гимназията по облекло и туризъм участваха вчера в конкурса „Традиционни ястия, напитки и реквизит в българската кухня“. Организатор на вкусната надпревара е пернишкото читалище „Съзнание 1922“, а вкусотиите бяха подредени в залата на партера на Младежкия дом. Конкурсът е традиционен в навечерието на коледните празници с прекъсване от 4 години заради пандемията от Ковид-19 и безводието на Перник през 2020 г.




Участниците представиха автентична трапеза, свързана с избран от тях църковно-християнски празник. На масите бяха наредени вити баници, тиквеници, зелник, вариво, различни видове хляб и погачи, сарми, качамак, ошав, греяна ракия и др. В просторната зала се извиха кръшни хора. Посетителите опитаха от вкусотиите, а компетентно жури с председател Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН в края на деня определи най-вкусната, най-красивата и най-дъхавата трапеза. Тази година е предвидено и отличие за млад пазител на традицията, както и за 20 индивидуални майстори на кулинарни изделия.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА