Читатели до „Струма“: Кучета нападат в градинките пред НАП, ЕГ и ПМГ в Благоевград! Скъсаха ми чисто ново палто, подарък за рождения ми ден, оплака се Соня Петрова

„Кучета разкъсаха палтото ми в градинката между сградите на НАП и банята в центъра на Благоевград“, сигнала подаде във вестник „Струма“ благоевградчанката Соня Петрова и показа връхната си дреха, която я спасила от зъбите на песовете.

„Беше около 20 часа вечерта в петък, имаше доста хора в района, а аз вървях спокойно, без да тичам или да размахвам чанта. В района се мотаеха три кучета, които винаги са там, но досега не са ме закачали. Внезапно животните се нахвърлиха върху мен и захапаха долния край на новото ми палто, подарък от близките ми за скорошния ми рожден ден. Имах късмет, че беше дълго, около коляното, та спаси краката ми, иначе щях да съм жестоко нахапана. Развиках се за помощ и младежи наблизо ме спасиха. Вече изпитвам ужас като наближа района, а всеки ден  маршрутът ми е оттам“, притеснена обясни Соня Петрова.

Това не е първият сигнал до „Струма“ за кучешки нападения в района, преди десетина дни вр.и.д. управителката на аптека „Марешки“ Румяна Николова също се оплака, че вече не смее да минава покрай градинката заради бездомните песове, които я нападнали и захапали в тъмното на прибиране от работа.

Глутница притеснява сериозно и хората, минаващи край сградата на Езиковата и Математическата гимназия и многократно се подавали сигнали за нападения по телефона. 5-6 кучета са си харесали за хабитат градинката пред входа на школото, защото учениците редовно им подхвърлят храна. Последният случай на дръзко нападение обаче предизвика преди около 2 седмици от ПМГ официално да изпратят писмена жалба до кмета Р. Томов, тъй като кучетата се нахвърлили над учителката по информатика в ЕГ Миглена Терзиева, разкъсали якето й и опитали да я захапят.

„Приютът е препълнен, при 30 места в момента има 34 животни“, обясни Илияна Балева, чиято фирма „Балико“ стопанисва общинския приют. „Бяха изсипани кучета отвън, получихме сигнал миналата седмица за  района на централната градска част, при площадите пред общината и при НАП, и ходихме да ги събираме. Четири заловихме некастрирани, по това познаваме, че са докарани отнякъде“, обясни Балева. Миналата седмица прибрали и част от кучетата в района на двете гимназии до кв. „Запад“ – ЕГ и ПМГ, след сигнала с нападнатата преподавателка.

„Видяхме на камерите как две кучета вървят след един мъж и едното се втурна и се нахвърли към учителката. Не знаем дали животните са частни или бездомни“, разказа Балева и обясни: „В междучасията кучетата ходят към двора на гимназията заради храната, а в квартала има 2-3 жени, които ги обгрижват. Прибрахме некастрираните животни, останалите са маркирани и кастрирани, затова помолихме хората, които им дават храна, да ги приберат и да си ги обгрижват вкъщи. Нямаме право да постъпим по друг начин. Длъжни сме като ги заловим, кастрираме и обезпаразитим да ги обгрижваме за 1-2 седмици и след това ги връщаме в ареала на местообитанието им. От неправителствените организации ни следят мното изкъсо“, обясни Балева.

Фирмата й за поредна година е единствен кандидат да залавя бездомните кучета в общината. Миналата година обществената поръчка бе за 160 000 лв. за година, а предложената от „Балико“ цена бе 166,92 лв. с ДДС за всяко куче, като сумата включва следните задължения:  за залавяне на куче – 52,80 лв., кастрацията – 68,16 лв., маркирането – 15,56 лв., цената на ваксинация и на обезпаразитяване е по 4,32 лв., храната на ден с ДДС 3,12 лв. Евтаназията струва 9 лв., събирането на умряло куче и извозването му до екарисаж става срещу 8,64 лв., а предвидените разходи за консумативи и поддръжка на сградата на приюта за година са за 6690 лв., като отделно за вода и еленергия бяха заложени 6912 лв. с ДДС.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...



Кучетата са разкъсали палтото на благоевградчанката

Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Възмутен!

    Е как може такова нещо! Какво значи, че от фирмата не могат да постъпят по друг начин? Значи да оставим бездомните глутници да ни изядат по улиците, защото нямаме право да ги приберем в приюти? Като няма места в приюта, да се оставят кучетата за определено време там, например за месец, и ако не бъдат осиновени, да бъдат евтаназирани. Това е единственото решение! Как ще ги връщат пак на местата, откъдето са ги събрали? Пак да нападат хората ли? Смъртен случай ли трябва да има, за да се направи нещо по въпроса? Ако законите са калпави, да се променят! Аман вече! Който иска животно, да го гледа у дома си!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *