ЧИТАТЕЛ ПОИСКА ДУМАТА В „СТРУМА”! Спаска Христова: Линейката на Спешен център откара свекърва ми, която едва дишаше, в частната болница, но лекарят там, като разбра, че не е осигурена, отказа да я приеме, умираща, я препрати в общинската

Снахата на 50-г. Сашка Андонова от Бобов дол – Спаска Христова, се обади на редакционните телефони в „Струма” и заяви: „Свекърва ми умира. В момента я оперират в общинската болница в Дупница, но не се знае дали ще оживее. На 28 април я заведох в спешния кабинет на частната болница в тежко състояние, трепереше, не можеше да говори, но не я приеха, защото не е здравноосигурена”, каза Спаска Христова. Ето нейния разказ:

„Свекърва ми от две години работи към чистотата в община Бобов дол по програма за временна заетост и я осигуряват, но преди това не е работила и няма осигуровки. На 28 април й прилоша и извиках линейка на Спешен център – Бобов дол. Дойде лекар и с линейката я закараха по тяхна преценка, без да ни питат, в спешния кабинет в частната болница. Там имаше един едър лекар, който й постави диагноза нервна криза, но не я прие в болница, след като разбра, че не е здравноосигурена. Каза ми с линейката да я закараме в общинската болница. Свекърва ми дишаше трудно, не можеше да си отвори устата, направо умираше… С линейката я закарахме в сградата на бившата Транспортна болница.Там я приеха. Направиха й изследване и се оказа, че свекърва ми има гастрит, откриха й и диабет… Лекуваха я една седмица и я изписаха. Тя се беше подобрила. Изписаха й лекарства за вкъщи. В петък срещу събота получи силни стомашни болки. Давахме й болкоуспокояващи, но нищо не помогна. Този път я докарахме направо в хирургията в общинската болница. Тук също установиха, че не е здравноосигурена, но въпреки това я качиха на оперционната маса, за да й спасят живота. Операцията продължи повече от 4 часа. Разбрахме, че я е оперирал д-р Никулчин. Той ни обясни, че състоянието й все още е критично, получила е инфаркт на червата, но ние сме благодарни, че я приеха и направиха каквото е необходимо, за да я спасят. Другото е в Божиите ръце. Ако я бяха приели в частната болница на 28 април, може би нямаше да се стигне до тази ситуация в момента”, заяви Спаска Христова.

Репортерска проверка установи, че от здравнонеосигурената пациентка общинската болница губи 2500 лв. Толкова плаща Здравната каса за тази клинична пътека. От началото на май в хирургичното отделение на общинската болница са оперирани още трима пациенти с тежки диагнози, които не са били здравноосигурени.

Остава въпросът защо от спешните центрове пращат приоритетно линейките с пациентите в спешния кабинет на частната болница, без това да е поискано изрично от пациента или близките му? Така се стига до ситуации, ако пациентът не е здравноосигурен или няма финансова възможност да плати скъпото лечение, да бъде препращан в общинската болница. Губи се време, което понякога може да струва човешки живот.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. рози

    Ето този случай още веднъж показва ,че Общинската болница трябва да се запази и работи.Тя спасява животи.Другото е корупция-

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *