Човешка трагедия! Три семейства от Сандански остават без покрив

Три семейства от Сандански остават без покрив, след като преди два дни получиха покана за доброволно освобождаване на апартаментите, в които от години живеят под наем. Жилищата са в сграда на бул. „Свобода“, срещу Дома на културата в Сандански, която е собственост на „Напоителни системи“ ЕАД – София. Причината е, че в края на месец март поредните им тригодишни договори за наем са изтекли. Тогава наемателите са били уведомени, че се прекратява договорът за наем и че ще бъде изготвена нова процедура за наем на апартамента. Те подписали през месец април молби, че желаят да наемат отново апартаментите.
„Ето сега, пет месеца по-късно, вместо договор за наем получихме покана за доброволно освобождаване на апартамента“, заяви 67-годишният санданчанин Добрин Ризов, който живее във ведомствения апартамент от 3-годишен. „Даден ни е 7-дневен срок да освободим жилището. Къде да отидем“ Бях на 3 години, когато с покойните ми родители бяхме настанени в това жилище. Аз пораснах тук, създадох семейство. Няма къде да отида да живея. Тук е моят дом и тук искам да приключат дните ми. Аз вече съм на 67 години, какъв дом и какъв имот да купувам, за да живея“ След като целият ми житейски път е преминал тук, аз нямам ли право да си купя това жилище така, както се случва с останалите ведомствени жилища““, заяви Д. Ризов.
Таня Карадашкова, майка на две големи деца, каза: „Аз живея от 26 години в този апартамент. Редовно си плащам наема през тези години, в които живеем тук. Моите съседи също, сега три семейства остават на улицата. След като са решили да ни прекратяват договора, то това не е начинът. „След 7 дни се изнасяйте, в случай че задължението за доброволно предаване и освобождаване на имота не бъде изпълнено, незабавно ще предприемем необходимите действия по съдебен ред и заплащане на съдебни разноски…“. Това е записано в поканата“.
„Е, това ли заслужаваме, след като 26 години плащам редовно наема и  през тези години съм ремонтирала и инвестирала в имота“! Купила съм мебели и обзавеждане за хиляди левове и сега за 7 дни трябва да ги изнеса“, коментира нервно друга от наемателките – Таня Катранджиева, майка на две големи деца.
Третият наемател, който също трябва да освободи жилището – Николай Бегогов, разказа: „Аз съм работил към „Напоителни системи“ дълги години. Изряден платец съм. Децата са ми израснали тук, в този апартамент. Не става така, това е нечовешко, получаваш покана и ти заявяват, че до 2 септември трябва да напуснеш дома си, който от карабина почти си пригодил за живеене. Изградил съм цялата ел. инсталация, ВиК мрежа. Обзавел съм жилището, за да живеят децата ми тук. И сега трябва да го освободя… След като толкова много години сме живели тук, нямаме ли право да си купим тези жилища““.
Потърсен за коментар, управителят на „Напоителни системи“, клон “Струма – Места”, Марио Михов каза: „Изпратили сме покани към наемателите на апартаментите в Сандански. Договорите им са изтекли. В поканата е посочен срок 7 дни. Но този срок предстои да бъде удължен. Това е срок, в който хората трябва да се настроят, че трябва да предприемат действия за освобождаване на апартаментите. Дружеството е с намерение да инвестира и да ремонтира помещенията. Те няма да се отдават под наем, а ще се стопанисват от дружеството“, заяви М. Михов.
На въпрос имат ли възможност досегашните наематели да купят наеманите от тях апартаменти, отговорът бе отрицателен. „Договорите са изтекли и апартаментите трябва да бъдат освободени“, категоричен бе управителят Михов. 
ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *