Шведската кралска двойка се ваксинира срещу COVID-19

Кралят на Швеция Карл Шестнадесети Густав и съпругата му кралица Силвия бяха имунизирани днес с първата доза от ваксина срещу COVID-19, съобщи пресслужбата на кралския двор, цитирана от ТАСС.

Ваксинацията бе извършена по препоръка на личния лекар на монарха, се казва в съобщението. Кралят призова всички свои поданици да се имунизират. В цялата страна върви голяма кампания за ваксиниране. Надявам се, че всеки, който може да си постави ваксина, ще реши да го направи през следващите няколко месеца, за да може заедно и възможно по-скоро да преживеем тези трудни времена, се казва в съобщението на двореца.

Ваксинацията в Швеция започна на 27 декември и първите си дози вече са получили 80 хиляди души. Правителството си е поставило за цел до средата на тази година да бъде ваксинирано цялото възрастно население на страната.

Здравните власти обявиха днес, че новите случаи на заразени с коронавируса, регистрирани през последното денонощие, са 4703 и общият им брой от началото на епидемията възлиза на 523 486. Смъртните случаи в кралството, свързани с COVID-19, са вече 10 323, от които 138 вчера. През есента на миналата година в Швеция се наблюдаваше рязък ръст в броя на новите заболели.

Властите препоръчаха на хората да се въздържат от ползване на обществен транспорт и да избягват посещения в търговски центрове, музеи, библиотеки, басейни и фитнес зали. На 18 декември правителството въведе още ограничение, сред които от 7 януари носенето на маски в транспорта в пиковите часове. От 24 декември бе забранена продажбата на алкохол след 20 часа, а максималният позволен брой хора от една компания в ресторант бе намален от осем на четири.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *