Швеция подготвя жителите си за война

Швеция започва разпространението на брошури със съвети за подготовка в случай на война.

В тях се обяснява какво означават различните сигнали и аларми, как шведите могат да допринесат за „общата отбрана“ на страната, както и как могат да задоволят основните си нужди от храна, вода и отопление. За първи път от 57 години насам властите в Швеция раздават на всяко от 4,8- те милиона домакинства в страната брошура със заглавието „Ако има криза или война“.

Тя има за задача да подготви жителите за военна ситуация и тероризъм, а също така цели информационно въздeйствие. Брошурата е от 20 страници е илюстрирана с картини на сирени, военни самолети и семейства, бягащи от домовете си.

loading...


 „Швеция е по-безопасна от много други страни, но съществуват заплахи. Важно е да сме готови да се погрижим за себе си в рамките на няколко дена, докато системите не започнат да функционират отново“, заяви при представянето на брошурата генералният директор на управлението за защита на градското население Дан Елиасон. Според него основните заплахи сега са промените в климата, обстановката в сферата на сигурността и зависимостта от Интернет, съобщава Дарик. Швеция не в воювала с никого повече от 200 години. Последната й война е с Норвегия през 1814 г. Швеция е и официално неутрална по време на Втората световна война. Точно тогава е разпространена и първата подобна брошура в страната. През 80-те години на миналия век практиката за изготвяне на брошури от рода на „Ако започне война“ е прекратена, сега обаче Швеция я възобновява.

В новия наръчник има информация как трябва да се подготвят шведите за терористичен акт, за природна катастрофа и война, но също така и за „фалшиви новини“. Брошурата ще бъде разпространена от 28 май до 3 юни и може да се изтегли на шведски, английски и на други езици.

В нея шведите могат да прочетат какво трябва да съдържа една кутия за спешно оцеляване – консерви, макаронени изделия и суха храна. Посочено е също, че е добре хората да имат пари в брой, в случай, че банкоматите не работят, както и телефонни номера за спешни случаи.

В брошурата се посочва, че всеки е задължен да допринесе за общата отбрана на Швеция, в случай на въоръжен конфликт. Всеки между 16 и 70 години може да бъде призован да се включи в случай на заплаха от война или на война.

„Ако Швеция бъде нападната от друга държава, никога няма да се предадем. Всяка информация за това, че съпротивата трябва да бъде преустановена, е невярна”, пише в брошурата, изготвена от шведските власти.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *