Шефът на ВиК инж. Р. Димитрова: Няма проблем с питейната вода в Благоевградска област, данните за завишение на желязо и флуор в Марчево и Огняново отдавна не са актуални, Елешница не се водоснабдява от територията на урановата мина

Няма проблеми с питейната вода на територията, която обслужва ВиК – Благоевград, и тя отговаря на всички стандарти. Това заяви шефът на дружеството инж. Росица Димитрова на запитване на вестник „Струма“ по повод изнесени данни, че на места в областта има завишение на желязо и флуор.

„Отклонения и завишено съдържание на флуор е имало преди години в минералната вода, която са ползвали за питейни нужди в селата Марчево и Огняново, но от 2015 година и двете села са свързани към водоснабдителна система „Туфча“ и минерална вода не се ползва за питейно-битови нужди”, поясни инж. Димитрова и допълни, че изнесените данни са стари и отдавна не са актуални.

„От РЗИ нямаме в  момента проверка, но редовно правим мониторинг и следим качеството на водата, хората може да са спокойни, защото няма и най-малка причина за притеснение”, категорична бе шефката на водното дружество.

Завчера Върховна административна прокуратура разпореди на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев проверка дали се спазват изискванията за безопасността на питейната вода. Повод за това стана установеното наличие на завишени количества уран във водата в Хасково и Първомай. Във връзка с вчерашното обсъждане на проблема в Народното събрание за специални проверки на всички бивши и настоящи уранови мини в страната и наличието на такава в района на разложкото село Елешница инж. Р. Димитрова поясни, че Елешница не се водоснабдява от водоизточник, който да попада на територията на бившите уранови мини, а от Банско. Там има изграден и нов водопровод от Палатик, но той още не е въведен в експлоатация. Официално във водното дружество не са получили още указания за специални проверки, но те ще се изпълнят, когато са налице.

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Лена Павлова вчера сутринта съобщи, че е в командировка, но не е информирана да е получено прокурорско разпореждане за проверка на водата. „Възможно е да дойде по-късно, възможно е и разпореждането да е насочено само към определени региони“, предположи д-р Павлова и допълни, че досега правените проверки не са показали отклонения на питейната вода в региона от нормите.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *