Шивачки от италианска фирма в Благоевград излязоха на протест заради забавени заплати

Шивачки от частната фирма „Бетис“ в Благоевград са стачкували заради неплатени заплати, сигнализираха читатели. Спонтанният протест се е състоял вчера около 14.30 ч. пред цеха, който се намира в сградата на бившия текстилен комбинат.

Репортер на „Струма“ отиде на място, за да провери каква е ситуацията. На входната врата имаше предупреждение, че достъпът за външни лица е забранен, но беше оставен телефон за контакт с управителя Мирко Руаро, когато потърсихме за коментар. Вместо него се обади жена, която се представи като технически секретар и обясни, че шефът й е в Италия. Тя беше категорична, че няма проблеми в предприятието и отправи покана към репортера да се увери на място.

След като разбра, че имаме готовност веднага да разговаряме, тъй като сме пред цеха, секретарката даде  заден с оправданието, че трябва да пита управителя. Изчакахме края на работния ден, за да разговаряме с шивачките. В 16.30 ч. работничките започнаха да излизат от цеха. Някои от тях потвърдиха, че е имало стачка, но не пожелаха да застанат открито от страх да не останат без пари и без работа. Макар и с недомлъвки, стана ясно, че протест е имало заради забавени заплати, но се надяват положението да се оправи.

В цеха се шият основно якета за износ в Италия и Франция. Фирма „Бетис” ЕООД е с кратка 3-годишна история, но е преминала през няколко собственици, показа справка в Търговския регистър. Регистрирана е през 2016 г. с капитал от 2 лв. със седалище бул. „Васил Левски” № 60 в Благоевград, където се намира бившият текстилен комбинат. Всъщност неин собственик за кратко е шефът на бившия гигант „Струматекс” АД Тодор Андонов, който първо я придобива от Димитър Андонов. През януари 2017 г. прехвърля дружеството на фирма „Бултессиле“ с управител италианеца Лорис Греджо, чиято адресна регистрация е на същото място, в сградата на текстилния комбинат. Собственик пък на тази фирма е румънското дружество „Баимпекс интернасионал“ ООД, което през декември 2017 г.    придобива „Бетис” ЕООД.

Каква е целта на тези врътки, само собствениците знаят. Любопитното е, че в съседния цех през януари тази година се нанесе канадската фирма за волани „АЛС- България“, която две седмици след това обяви фалит и от управата заявиха, че затварят заводите в Благоевград, Ихтиман и Мусачево, тъй като изтеглят бизнеса си поради липса на добри перспективи. Работниците от  благоевградското предприятие протестираха няколко пъти, след което бяха разпуснати в непредвиден отпуск, неясно докога, с обещанието, че се търси нов работодател. Такъв се е намерил, тъй като вчера цехът за волани работеше.

„Имаме договор с нова фирма, май се казва „Проконсулт“, плащат ни минимални заплати. Сега работим поръчка за Румъния. Не знам дали не сбъркахме, като се върнахме. Около 100 човека сме, другите не идват, чакат да разберат дали ще получат обезщетения“, казаха вчера работници от цеха за волани. Те също потвърдиха, че шивачите от съседния цех са излизали на протест.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. карото вале

    има фирма с ново име но шефа си е стария-сещайте се защо ,половината работници са напуснали старата фирма ALC по взаимно съгласие и сега са с временни трудови договори с изпитателен срок , сещайте се защо, всичко се е наредило идеално за всички с изключение на останалите да работят там…всяка прилика с действителни лица и събития е случайна- работайте и не говорайте …

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *