Шоколадов чийзкейк с маскарпоне

Продукти

За 12 порции, форма с диаметър 24 см.

За бисквитената основа

250 гр. фино смлени шоколадов бисквити
1 шепа фино смлени орехи (смилат се с лъжичка захар, за да не си пуснат мазнината)
75 гр. разтопено масло

За пълнежа

500 гр. маскарпоне
300 гр. черен шоколад (при мен смес от 60% и 70%)
3 големи яйца XL
200 гр. пудра захар
150 мл. течна сметана
1 ч.л. ванилова есенция

За заливката

115 гр. черен шоколад
75 мл. течна сметана
25 гр. масло на стайна температура

Начин на приготвяне

За основата – смесваме добре всички продукти и натъпкваме хубаво по дъното на откопчаваща се форма за торта, на която сме махнали дъното и сме застлали с хартия за печене.

За плънката – разбиваме маскарпонето с пудрата захар до гладък крем. Добавяме към него разтопения на водна баня шоколад и разбиваме докато се усвои добре. Прибавяме при непрекъснато разбиване яйцата едно по едно, като след всяко разбиваме до пълното му усвояване. Добавяме ванилията и течната сметана – използвах неподсладена. В оригиналната рецепта е заквасена, но аз използвах течна сметана за готвене. Ако искате кейкът да не нагарча толкова заради количеството черен шоколад, сложете подсладена.

Печете на 160 градуса около 50-55 минути или докато кейкът стегне по страните, но в центъра е още течен. Охладете поне 2 часа, преди да правите опити да го местите в чиния за сервиране.

За заливката – приготвяте си ганаш от продуктите, като загрявате сметаната до точката на кипене и я изливате върху шоколада. Бъркате докато се разтопи и стане гладък крем. След като се охлади на стайна температура, добавяме мекото масло и разбиваме с пасатор. Охладената смес се залива върху охладения кейк.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *