Шофьор на микробус за хляб от Рила стана подсъдим за сгазено в с. Крупник коте, прокуратурата иска 2 г. затвор и 3000 лв. глоба

Шофьор, зареждащ с хляб магазини, стана подсъдим за сгазено коте. Случката се разиграла точно преди две години в село Крупник община Симитли. На 27 юни 2022 г. шофьорът С.Б., който работил към хлебопекарна в гр. Рила, тръгнал сутринта със служебния микробус за с. Крупник, за да достави хляб на хранителен магазин. Докато карал по ул. „Гоце Делчев“ в селото, видял пред себе си лек автомобил да извършва маневра на заден ход. За да го избегне, се отклонил в лявата лента и сгазил коте, което било на метър от бордюра. Той продължил по пътя си към хранителния магазин, но бил последван от шофьорката на автомобила и нейната майка. Двете отишли до магазина, за да му търсят сметка защо е сгазил котето, за което се грижели. Майката Ю. Б. звъняла на телефон 112 да изпратят екип, но оттам отказали, а в дневника за сигнали след това било отразено, че е станало ПТП – случайно събитие. След словесния спор с шофьора жената се върнала обратно, взела мъртвото коте и го прибрала във фризер, където съхранила трупа му. Тя го снимала с мобилния си телефон и подала жалба в Районна прокуратура – Благоевград, по която било образувано настоящото досъдебно производство. В хода на разследването е изготвена оценителна експертиза, според заключението на която стойността на котето с неустановена порода е 80 лв. Шофьорът пък бил обвинен, че е проявил жестокост към котето по смисъла на чл. 7, ал. 2 от Закона за защита на животните, като му е причинил противозаконно смърт, а деянието е извършено по особено мъчителен начин за животното и на публично място – ул. „Гоце Делчев” в с. Крупник, което е престъпление по чл. 325б от НК.
Делото е разгледано в РС – Благоевград, като в хода на съдебното следствие е изготвена и приета техническа експертиза на снимките на мъртвото коте. Заключението на експерта било, че са автентични и не са манипулирани, като е посочил последователността на заснемането, час и дата. В хода на делото е допусната и изготвена ветеринираномедицинска експертиза, според която смъртта на котето е вследствие черепно-мозъчна травма, причинена от ПТП. Според вещото лице, ветеринарен лекар, няма данни смъртта да е настъпила по особено мъчителен начин, доколкото котето е починало веднага и не е изпитало болка. Като свидетелки са разпитани майката и дъщерята, които твърдят, че шофьорът умишлено се е отклонил и сгазил котето, като след това бил казал: „Какво толкова, едно коте“ .
Други свидетели обаче твърдят, че той обича животни и самият отглежда множество котки и кучета, което се потвърждава и от приложената и приета по делото справка характеристика от кметството в град Рила.
В пледоарията си прокурор Цветанка Гогова иска наказание от 2 г. затвор и 3000 лв. глоба за подсъдимия шофьор. От своя страна, той е обяснил, че не е видял котето и моли да бъде признат за невиновен. За оправдателна присъда пледира и неговият адвокат. След преценка на доказателствата съдия Кристина Панкова приема за достоверно обяснението на шофьора, че не е видял котето, и поради липса на умисъл го оправдава. Присъдата обаче е протестирана от прокурора пред тричленен състав на Окръжен съд – Благоевград, който намира, че са допуснати съществени процесуални нарушения при разглеждане на делото. На това основание присъдата е отменена, а делото е върнато в РС – Благоевград за ново разглеждане от друг съдия.
БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *