Щедри санданчани събраха 20 000 лв. за паметник на Левски в града

20 000 лева събраха на благотворителната вечер за набиране на средства за изграждане на паметник на Васил Левски в Сандански, проведена в СПА хотел „Свети Никола”. Председателят на сдружение „Дякон Левски”, хотелиерът Илия Пасков, откри благотворителната вечер с думите: „Нашата амбиция е на 18 юли, когато ще честваме 180-та годишнина от раждането на Апостола, паметникът да е факт”.

На търга бяха пуснати за разиграване картини на местни автори, книга, сувенири с лика на Левски и дърворезба. Дарител номер едно стана председателят на Сдружението на хотелиери, ресторантьори и туроператори, управител на петзвездния парк хотел „Пирин” и съветник в Общинския съвет в Сандански Иван Терзиев. Той откупи след оспорвано наддаване бръснарско ножче от стомана, произведено през 1933 г., картина „Адам и Ева”, икона на цена 1800 лева, при първоначално обявена 120 лева.

Наддаването откри кметът Кирил Котев, който вдигна високо летвата и откупи книгата„Утро в Банкя” на цена от 1100 лева, при първоначално обявена 500 лева. В наддаването участваха Иван Терзиев, Лиляна Гюрова, Младен Тимчев и Илия Пасков. С две картини на санданския художник Стоян Бошкилов си тръгна бившият зам. кмет Младен Тимчев, който ги откупи на цена от 600 лева, при първоначално обявена за всяка една по 150 лева. Акварел на художничката Илияна Тошева бе откупен на рекодно висока цена от 600 лева от строителния предпиемач Иван Андонов. Лидерът на РЗС Яне Янев стана горд притежател на дърворезба, като закова цена от 500 лева, при първоначални 200 лева.

Ив. Терзиев и  Л. Гюрова през цялата вечер не спряха да наддават за уникалните картини на авторите Стоян Божкилов, Мария Маринова, Александър Терзиев и Христо Георгиев, които разказаха за творческия процес при създаването на картините. Като щедри дарители си тръгнаха и бизнесмените Володя Стоянов, Иван Андонов, нотариус Росица Бабалева и др.

ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *