Ще има ли наказани, след като лекари забравиха жена 6 часа в скенер?

Лекари забравиха пациент в скенер и дори го обявиха за издирване. Случаят е отпреди 10 дни в общинската болница в Павликени. 70-годишната Асенка Христова била изследвана за заболяване на белите дробове, след което – забравена, заключена и оставена да лежи в скенера в продължение на шест часа.

„Жената беше много разстроена. Тя не знаеше какво се случва след толкова време престой. Когато я открих й помогнах да слезе и я успокоих. Аз също бях много уплашена, защото не очаквах да я намеря там. Това не се е случвало никога. Открих я поради простата причина, че имам рутина да проверявам всяка една част от рентгеново отделение – дали няма отворени прозорци, врати”. Това заяви рентгеновият лаборант Галя Михайлова за „Събуди се”.

„Жената не е била вързана, тъй като скенерът не разполага с такива приспособления. Тя не е била фиксирана със залепващи ленти, тъй като дойде на собствен ход и нямаше нужда от тях”, каза още Михайлова.

„Когато попитах за случая рентгеновата лаборантка, която е забравила жената там, тя ми каза: „Забравила съм, какво толкова”. Чувала съм за оплаквания от нея, но никой писмено не ме е уведомявал и не ми е казвал нищо в прав текст”, заяви Ренета Кръстева – управител на болница МБАЛ-Павликени.

„Този скенер работи от 2015 година. Веднага след инцидента сложих паник бутон в него, досега не е имало такъв”, посочи още тя.

По думите й в петък е имало проверки на лечебното заведение. „Това, което видяха и коментираха е, че всичко е изрядно. В случая говорим за вина на само едни човек, който е отговорен за инцидента. Психически всички ние сме сринати от случилото се. Обмислям прекратяване на трудовия договор на виновното лице”, каза още Ренета Кръстева.

„Ако това, което действително се е случило се докаже, това според закона е злепоставяне. Отговорното лице  е било длъжно да се погрижи за болен и без уважителна причина това не е сторено. В тези случаи Наказателният кодекс предвижда или глоба от 100 до 300 лева или пробация”. Това коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

„Категорично това е престъпление, ако се докажат всички факти в съда. Решението дали да търси персонална отговорност е решение, което пациентката трябва сама да вземе, но пред нея има две възможности  – да търси отговорност както от конкретното лице, така и от самото лечебно заведение”, посочи още тя.

„Това, което наблюдаваме, е един типичен пример за лоша организация. Тук не става въпрос за проблем от медицинска гледна точка – жената се подобрява, няма проблем в клиничните пътеки. Случилото се е следствие на грешка в организацията”, категорична е тя.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *