Ще ни изненада ли февруари с много сняг? Ето прогнозата

Февруари е месецът на изненадите – може да мине тихо и спокойно, както беше досега януари месец, но има вероятност и за обилни снеговалежи. От 26-27 януари до края на месеца ни очаква по-топло време, пише marica.bg.

В началото на следващата седмица времето ще се затопли – сутрешните температури ще бъдат минус 2 – минус 4 градуса, а максималните ще бъдат твърдо над нулата – от 3 до 8 градуса. Февруари ще започне с тихо време – без вятър, без валежи. Засега, поне според американските прогнози, ни очаква нормален февруари месец – температурите ще бъдат в рамките на нормата, валежите също, каза пред novini.bg климатологът доц. Георги Рачев.

Да не забравяме, че февруари за по-голямата част от България, особено за Северна България, е месецът с минимални валежи, посочи доц. Рачев. По думите му напълно възможно е през следващия месец да има ледени дни. От антициклоналното състояние на атмосферата ще се получи така, че два големи антициклона – Азорският и Източноевропейският максимум, ще се свържат и тяхното „ръкостискане“ ще минава през България.

Дали ще има ледени дни, зависи основно от местоположението на тези два големи европейски центъра, заяви климатологът. Февруари е месецът на изненадите – може да мине тихо и спокойно, както беше досега януари месец, но има вероятност и за обилни снеговалежи. Това пък зависи дали ще се зародят средиземноморски циклони, защото те носят топъл въздух, а топлият въздух винаги носи валежи, каза още доц. Георги Рачев

Справка в сайтовете за дългосрочни метеорологични прогнози показва, че през първите дни на февруари 2018  ще има превалявания на сняг. Температурите  ще паднат до минус 8-10 градуси, в котловинните полета на Западна България до минус 12-14 градуса.  Ще има превалявания от сняг в дните 1,3-4 февруари.

След 22 февруари температурите ще бъдат около 14-16 ° и ще напомнят, че идва пролетният месец март.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *