Топ теми

Юбилеен 20-и събор, възкръснал от годините на робството, събра жители и гости на Стара Кресна

Юбилеен 20-и събор организираха в кресненското село Стара Кресна. Старите му корени са от времето на турското робство и е съществувал до средата на миналия век. Възкръсването си дължи на кмета Павел Паскалев, който също отбеляза 20 г., откакто е на поста. По негова информация старият събор се е провеждал в манастира „Св.св. Петър и Павел”, който се е намирал на източния бряг на р. Струма, срещу кривия тунел в Кресненския пролом, като мястото сега е в руини и почти недостъпно.

За юбилейното издание на събора присъстваха 250 души, което е поне три пъти повече от сегашните жители на селото. Сред съборяните бяха близки и гости от Кресна, Сандански, Благоевград, София и други селища на страната.

Макар и служебно, сред почетните гости бе и заместникът на владиката Серафим – отец Георги Танчев, архиерей на Санданска духовна околия, който освети курбана от два овена, дарени от фермерите Славчо Илиев и Милчо Щерев, а приготвянето бе поето от седемчленен екип от Домашния социален патронаж в Кресна, воден от Ваня Чалгънова.

Сред съборяните бяха и бизнесмените Любен Георгиев, Георги Пъхков и Младен Георгиев, футболната легенда Стоян Манолев, създателят на футболния тим „Македонска слава” Росен Кацимерски. Тук бяха и кметът на Кресна Николай Георгиев, заместникът му Петър Петров, кметовете на Горна Брезница, Долна Градешница и Влахи – Стоян Йоргов, Стоян Акареев и Васил Георгиев.

За вдигане градуса на веселието спомогнаха и сенките от дърветата в ливадата пред кметството, в които бяха наредени трапезите. Все пак се излизаше и на слънце, а заслугата за това беше на оркестър с две певици от Благоевград, които предизвикаха много от присъстващите да покажат майсторство в народните хора.

БОРИС САНДАНСКИ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *